Proiecte de reforme vizând interzicerea puştilor de asalt se conturau luni, după trei zile de la masacrul de la şcoala din Newtown, doi democraţi prezentând detalii ale unor iniţiative legislative.

Vânzarea, transferul, fabricarea şi importarea a aproximativ 100 de tipuri de arme de asalt ar urma să fie interzise, conform unui proiect de lege iniţiat de către senatoarea Dianne Feinstein, anunţat luni. Lista include puşti şi pistoale semiautomate.

Încărcătoarele cu peste 10 gloanţe ar urma să fie interzise şi ele, conform acestui text, care va fi prezentat în prima zi a următoarei sesiuni a Congresului, la 3 ianuarie, despre care senatoarea a oferit detalii într-un comunicat.

Numai armele noi sunt vizate. Proprietarii actuali îşi vor putea păstra armele chiar dacă figurează pe lista cu interdicţii. Textul exclude, totodată, peste 900 de tipuri de arme pentru vânătoare sau sport, dar şi armele de colecţie sau manuale.

Anumite state au implementat deja restricţii comparabile la nivel local, însă această lege federală, dacă va fi adoptată, se va aplica în întreaga ţară, inclusiv în statele unde achiziţionarea armelor semiautomate este legală în prezent.