Fiecare persoană adultă are nevoie de nouă ore de somn în fiecare noapte pentru a se odihni și a putea funcționa cum trebuie.

Iată de ce este bine să nu pierzi orele de odihnă:

1. Creierul: prea puțin somn poate să scadă capacitatea de memorare, de învățare și abilitățile cognitive. Gândirea critică și orientarea spațială sunt și ele afectate, cel în cauza devenind mai agresiv și chiar depresiv. Scade sensibilitatea creierului la neurotransmițători, crescând vulnerabilitatea la boli legate de stabilitatea mintală.

2. Inimă: femeile care dorm 5 sau mai puține ore pe noapte au indicele de inflamație mai ridicat decât acelea care dorm minim 7 ore, potrivit unui studiu din Marea Britanie. O altă cercetare, realizată la Universitatea Columbia din New York, sugerează faptul că prea puțin somn crește riscul apariției hipertensiunii.

3. Greutatea: dacă nu dormi suficient, va apărea un dezechilibru hormonal care se va oglindi în felul în care te alimentezi. Concret, vei începe să te îngrași. Femeile care dorm mai puțin de 5 ore pe noapte au o rată a îngrășării mai mare în decursul a 16 ani, comparativ cu cele care dorm 7 ore pe noapte, după cum spun cercetătorii de la Universitatea Case Western Reverse, din Cleveland.

4. Sistemul imunitar: cu cât dormi mai puțin, cu atât ești mai predispus la răceli, gripă și infecții. Cercetătorii germani spun că o noapte de odihnă, la oamenii tocmai vaccinați împotriva hepatitei A, întărește sistemul imunitar.

5. Hormonii: un program de somn haotic crează fluctuații în nivelul cortizolului, hormonul stresului, potrivit unui studiu de la Universitatea Dalhousie, din Halifax. În plus, mai puțin de 5 ore de somn pe noapte cresc riscul de rezistentă la insulină și diabet de tip 2.