Afluxul de imigranţi din România şi Bulgaria va fi mult mai mic decât cel înregistrat în cazul imigranţilor polonezi, dă asigurări premierul Marii Britanii, David Cameron.

“Afluxul de imigranţi din Bulgaria şi România nu va fi în niciun caz la nivelul celui înregistrat atunci când Polonia a aderat la Uniunea Europeană”, a declarat Cameron, subliniind că un numãr mare de polonezi, respectiv 1,1 milioane, au venit în Marea Britanie după aderarea Poloniei la Uniunea Europeană, în 2004, pentru că Londra nu impusese restricţii.

“Atunci când o ţară aderă la Uniunea Europeană poţi impune măsuri de control. (…) Fostul guvern nu a introdus astfel de măsuri atunci când Polonia şi alte ţări au aderat la UE. (…) Însă acum, dat fiind că au existat măsuri de control, nu vom fi noi singurii care vor elimina restricţiile impuse României şi Bulgariei, vor fi toate statele membre UE. Deci nu cred că va fi nivelul înregistrat când Polonia a aderat la UE”, a insistat premierul britanic, citat de publicaţia “Daily Mail”

Recent, postul BBC a publicat un sondaj în care se arată că numai 1% dintre români şi bulgari ar vrea să muncească în Marea Britanie, pe fondul temerilor exprimate de poporul britanic.

Totodată, pe 24 aprilie, ambasadorul român la Londra a informat Parlamentul britanic că estimările vehiculate de presa engleză privind numărul românilor şi al bulgarilor care ar urma să vină în Marea Britanie din 2014 sunt exagerate.

Ion Jinga le-a transmis membrilor Comisiei pentru Afaceri Interne a Camerei Comunelor că între 15.000 şi 25.000 de români ar urma să meargă în Marea Britanie la începutul anului viitor, după eliminarea restricţiilor pe piaţa muncii.

“În acest moment, destinaţia preferată a românilor este România”, a afirmat Jinga, potrivit cotidianului “The Guardian”, argumentând că scăderea ratei şomajului şi creşterea economică a României îi vor convinge pe oameni să rămână în ţară.

Temerile britanicilor sunt alimentate, în primul rând, de rata în creştere a criminalităţii. Date oficiale furnizate de Poliţia Metropolitană pentru presa britanică arată că, în ultimii cinci ani, în Marea Britanie au fost arestaţi 22.275 de români, dintre cei 68.000 de imigranţi.

De asemenea, afluxul de imigranţi români şi bulgari care vor merge în Marea Britanie după ridicarea dispoziţiilor tranzitorii în UE, începând cu 1 ianuarie 2014, a devenit o temă centrală în campania pentru alegerile parlamentare din Regatul Unit, care vor avea loc la începutul lunii mai.