După ce inspectorii Agenţiei Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au găsit miercuri, într-un depozit din Ilfov, pachete de carne de cal etichetate drept carne de vită şi care proveneau de la un depozit din judeţul Alba, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, astăzi, că unitățile care procesează cantităţi de carne falsificate vor fi închise definitiv iar cei care sunt responsabili, respectiv administratorii şi patronii, ar putea plăti din punct de vedere penal.

„Este un lucru extrem de grav pe care îl vom pedepsi, un exemplu pentru toți acei responsabili care vor să mai păcălească consumatorul. E o chestiune de încredere a consumatorului, până la urmă, în ceea ce cumpără, în ceea ce consumă în restaurante, și asta e datoria mea principală, în primul rând să mă asigur că acele produse sunt de calitate, că nu sunt un pericol și că toți cei care vor să consume nu sunt înșelați. Controalele vor mai dura, probabil, 48 de ore, pentru că, deși, am găsit vinovatul, așa cum știți la Blaj, mai sunt câteva lucruri care ridică semne de întrebare. De exemplu, există o grădiniță care și-a dat seama că etichetarea este greșită, iar responsabilul din Ilfov, care lucrează în domeniu de foarte mult timp, se pare că nu și-a dat seama de acest lucru.”

Ministrul a mai spus că săptămâna viitoare va efectua o vizită la Paris unde se va întâlni cu ministrul Agriculturii, domnul Stephane Le Foll, și cu ministrul Benoit Hamon, și vor discuta și despre ce s-a întâmplat și ce se întâmplă în toată Europa. „Nu e o problemă numai în România sau în Franța, se pare că pe zi ce trece descoperim probleme în Bulgaria, în Austria, în toate țările europene. Cred că va trebui, luni la consiliul de miniștri, când se va discuta această problemă, să găsim soluții complementare, astfel încât să ne asigurăm că astfel de fraude nu mai sunt posibile, din punct de vedere legislativ. Ceea ce înseamnă legislația, la nivel național, vă pot asigura că voi propune ca de săptămâna viitoare aceasta să fie înăsprită. Vreau să vă dau un exemplu, în momentul de față s-a găsit vinovatul acela de la Blaj, dacă el va fi închis, pentru că autorizația de funcționare, categoric, în momentul de față, este suspendată și probabil că va fi retrasă definitiv, după controlul poliției, administratorul de acolo sau patronul poate să își facă o altă societate, legislația permite acest lucru. Din acest punct de vedere, voi propune să înăsprim tot ce înseamnă legislație, astfel încât să nu mai poată funcționa deloc atunci când comite o astfel de fraudă.”