După 1 ianuarie 2014, românii şi bulgarii vor putea să muncească fără niciun fel de restricţii în Marea Britanie; până atunci însă orice ofertă de angajare în Regatul Unit trebuie să treacă printr-un proces birocratic destul de complicat.

Românii au găsit o portiţă în hăţişul legislativ şi au „fentat sistemul”. Numărul muncitorilor veniţi în Marea Britanie din România şi Bulgaria a crescut cu 26% în doar 3 luni, ajungând la 141.000 la sfârşitul lui iunie 2013.

O mare parte dintre românii care au ales Marea Britanie ca destinaţie de muncă până în prezent au evitat însă sistemul greoi al obţinerii unui permis de muncă standard (Accesion Worker Card) şi s-au declarat liber-profesionişti (Self Employed).

„Este o veche lacună legislativă care le-a permis să lucreze legal în Marea Britanie”, spune Andrew Green, preşedinte MigrationWatch, instituţie care a estimat că 50.000 de români şi bulgari vor veni în fiecare an în perioada 2014-2018.

Potrivit unui raport al altei organizaţii britanice, Migration Matters Trust, numărul de români şi bulgari care vor sosi în Marea Britanie anul viitor nu va depăşi 20.000. Estimările cele mai alarmiste vorbesc de 300.000 de imigranţi în primul an.

Pentru anumite meserii şi categorii profesionale, lucrătorii români vor putea face solicitarea direct la Ministerul de Interne, fără ca angajatorul să mai solicite un permis de muncă.

Aceste categorii speciale sunt următoarele:

– personalul operaţional de la sol din aeroporturi al unei linii aeriene de cursă lungă; plasamente „Au pair”; lucrători din gospodării particulare; pastori, misionari sau membri ai unui ordin religios; angajaţi guvernamentali delegaţi; doctori pentru studii post-universitare, dentişti şi generalişti rezidenţi; funcţionari particulari dintr-o gospodărie diplomatică; reprezentanţi delegaţi ai unui ziar, agenţie de presă sau organizaţie de difuziune; reprezentanţi unici; profesori sau asistenţi lingvistici; asistente medicale calificate delegate care vin pentru o perioadă de practică supravegheată.

În cazul în care locul de muncă nu se încadrează într-una din aceste categorii, procesul pentru obţinerea permisului de lucru se va desfăşura în două etape:

– angajatorul din Marea Britanie solicită aprobarea locului de muncă în conformitate cu acordurile privind permisele de muncă;

– muncitorul român sau bulgar trebuie să solicite un permis pentru lucrătorii din cele două ţări UE în cazul cărora s-au păstrat anumite restricţii în urma aderării.

Persoanele care obţin cardul de angajare sunt în general muncitorii calificaţi; permisele de muncă sunt eliberate însă şi muncitorilor cu o calificare minimă care vin prin programul de angajare a muncitorilor agricoli sezonieri (Seasonal Agricultural Workers Scheme – SAWS).

În cazul în care societatea comercială primeşte o scrisoare de aprobare în baza demersurilor legale supuse restricţiilor, persoana în cauză poate solicita apoi eliberarea unui card de angajare.

Cardul de angajare este eliberat pentru o anumită activitate. În cazul în care intenţionezi să îţi schimbi activitatea, trebuie să obţiii un alt card.

Salariul sub care nu poţi fi plătit în Marea Britanie în 2013 este echivalentul a 1.190 euro, potrivit celor mai recente date Eurostat (este al şaselea nivel minim de salarizare din UE).

În cazul în care eşti angajat ilegal in Marea Britanie poţi fi amendat pe loc cu 1.000 lire sterline. Societatea comercială pentru care lucrezi poate primi şi ea o amendă de până la 5.000 lire.