Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, şi-a exprimat luni speranţa că dezbaterile cu privire la medierea în spaţiul OSCE organizate la Bucureşti vor duce la o conturare mai puternică a rolului ţării noastre ca potenţial actor în acest proces de mediere.

„Conferinţa pe care o organizăm la Bucureşti este o contribuţie concretă de a pune la aceeaşi masă părţi, state membre, care sunt direct interesate chiar în gestionarea unor conflicte îngheţate. Este un instrument care încă nu a fost folosit aşa cm ar fi trebuit şi acest lucru necesită din partea statelor membre – şi asta face România – un efort suplimentar de a pune la aceeaşi masă state diferite, de a stimula creşterea încrederii reciproce, pentru că medierea presupune ca statele direct interesate să accepte un mediator cu încredere. Este o contribuţie concretă şi sperăm ca dezbaterile din aceste două zile să contribuie la o creştere a nivelului de încredere şi la o conturare mai puternică a rolului României ca potenţial actor în acest proces de mediere”, a declarat Titus Corlăţean, la Palatul Parlamentului.

Totodată, el a subliniat importanţa organizaţiilor regionale şi faptul că „medierea nu dă rezultate peste noapte”.

„Trebuie însă să ridicăm profilul acestui instrument pentru a fi privit şi primit cu mai mare încredere de părţile direct interesate în conflict”, a spus Corlăţean.

Pe de altă parte, el a subliniat rolul mecanismului „5+2” în negocierile privind soluţionarea diferendului transnistrean, arătând că România poate să promoveze doar principiul medierii.

El a apreciat relansarea negocierilor oficiale în format „5+2”, dar a semnalat că nu s-a reuşit abordarea chestiunilor de fond, dificile.

„Timpul trece şi lucrurile nu merg înspre bine. Noi încercăm să creăm un spirit şi pozitiv”, a susţinut şeful diplomaţiei.

Întrebat ce aşteptări are de la runda de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean, care va începe la Viena, el a reiterat importanţa unor „progrese de fond”.