Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a exprimat vineri disponibilitatea României de a împărtăşi statelor din vecinătate experienţa şi lecţiile învăţate în propriul proces de tranziţie democratică şi transformare a ţării.

Corlăţean a făcut această afirmaţia în deschiderea conferinţei internaţionale „Partidele politice – factori-cheie în dezvoltarea politică a societăţilor democratice”. Reuniunea, organizată la Bucureşti şi dedicată statelor din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu, având ca obiectiv transferul de expertiză democratică, inclusiv din partea României, pentru aceste state.

În context, şeful diplomaţiei a afirmat că aderarea României la Consiliul Europei, în 1993, a schimbat radical profilul ţării, care a devenit „democraţie pluralistă”, în care se respectă drepturile omului.

„Din perspectivă legală, aderarea la Consiliul Europei a însemnat adoptarea unor instrumente fundamentale pentru drepturile omului şi a reprezentat primul pas în tranziţia democratică a României”, a spus Corlăţean, arătând că armonizarea legislaţiei a ajutat ţara noastră să îndeplinească şi criteriile necesare pentru integrarea în Uniunea Europeană.

Consiliul Europei a fost un partener constant în acest proces, a adăugat el, subliniind rolul organizaţiei de la Strasbourg în promovarea „culturii democraţiei”, a bunei guvernări şi a respectului între naţiuni.

„În contextul provocărilor actuale, trebuie menţionat că aceste instrumente legale furnizate de Consiliul Europei şi buna cooperare între statele membre reprezintă elemente vitale în eforturile noastre de a face faţă acestor provocări. România este un membru activ în interiorul organizaţiei şi este conştientă de importanţa misiunii Consiliului Europei în Europa şi în afara ei. România va continua să promoveze cadrul normativ şi instrumentele oferite de Consiliul Europei în vecinătate, fie că este vorba de dimensiunea estică sau sudică”, a dat asigurări Titus Corlăţean.

El a susţinut că ţara noastră are un rol activ în aceste regiuni, fiind un susţinător ferm al proceselor actuale de democratizare, „un promotor al valorilor europene”.

„Evenimentele <<Primăverii arabe>> i-a făcut pe europeni să realizeze că este nevoie de o nouă abordare în relaţia cu statele din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, de aceea Consiliul Europei a elaborat o strategie prin care urmăreşte consolidarea relaţiilor cu statele din vecinătate. Scopul este de a transfera expertiză în domeniul democratizării, al drepturilor omului, al statului de drept, oferind sprijinul necesar când se cere. România susţine pe deplin acest proces de apropiere de statele din vecinătatea Consiliului Europei, fie din sudul sau din estul continentului european. România este dispusă să împărtăşească propria experienţă, lecţiile învăţate, chiar şi greşelile din propriul proces de tranziţie democratică şi transformare, având în vedere că e mai bine cum să eviţi erorile”, a menţionat Titus Corlăţean.