Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, marţi, că România se plasează în primele cinci state membre ale Uniunii Europene la capitolul dezvoltare rurală și a adăugat că în luna mai urmează să se deschidă o sesiune de primiri de proiecte.

Ministrul a explicat, însă, că noutatea este reprezentată de faptul că vor fi finanţate proiecte singulare, şi nu integrate, pe fiecare tip de investiţie.

Suntem printre primele state care vom deschide o sesiune de primiri de proiecte, în luna mai, pentru fostele măsuri 121. Ştiu că este o aşteptare foarte mare cu privire la ce va cuprinde programul de dezvoltare rurală pentru zona de infrastructură. Vom avea o măsură de continuare a măsurii 322, cu alocare de 1,1 miliarde euro care va merge către comune, dar cu o altă abordare, şi anume proiecte în care se vor finanţa anumite tipuri de acţiuni, nu neapărat integrate, ci separate, pentru a da o şansă fiecărei comune din România”, a spus Constantin în timpul Adunării Generale a Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, conform Agerpres.

Daniel Constantin a adăugat că sesiunile de primire vor fi permanente, iar evaluările proiectelor se vor face fie lunar, fie trimestrial.

Nu vom mai avea sesiuni de primire de proiecte de două-trei luni, ci permanent, iar evaluarea va fi fie lunar, în funcţie de numărul de proiecte, fie trimestrial. E o schimbare care, cred eu, va îmbunătăţi foarte mult circuitul de primiri de proiecte şi nu cred că ne va mai pune în situaţia pe care am avut-o până acum, ca toate comunele să întocmească proiecte, să plătească studii de fezabilitate şi după aceea să constatăm că nu avem fonduri suficiente pentru a le implementa. Am ajuns în situaţia în care, în 2007-2013, aproape toate comunele din România au făcut astfel de cheltuieli şi, din păcate, nu am putut finanţa decât în jur de 800 de proiecte. Pe viitoarea programare putem finanţa undeva 600-650 de comune”, a mai spus Constantin.