Ministrul Agriculturii şi celelalte autorităţi cu atribuţii în domeniu vor solicita în numele României ca firmele vinovate de scandalul cărnii de cal să răspundă direct, deoarece România nu trebuie tratată ca „suspectul de serviciu”, a afirmat premierul Ponta.

El a precizat, într-o conferinţă de presă susţinută la Ministerul Agriculturii, alături de ministrul de resort, Daniel Constantin, şi comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, că din toate verificările efectuate de către autorităţile de la Bucureşti rezultă că nu există niciun fel de încălcare a regulilor europene de către firme din România sau pe teritoriul României.

„Nu sunt furios, sunt foarte furios că sunt arătate cu degetul state care au poate o politică de PR mai slabă. E un lucru care mă supără. Dar primul lucru, cel mai important era să verificăm dacă suntem într-adevăr vinovaţi. Eu nu vreau ca România dacă greşeşte ceva să nu-şi recunoască vina, aşa încât primele acţiuni au fost de verificare pe teren a respectivelor abatoare, a modului în care se respectă regulile europene, acum după ce avem confirmarea faptului că nu există nicio deficienţă constatată în România sigur că putem trece la stadiul al doilea, în care reproşăm noi şi în care cerem ca cei care sunt vinovaţi cât mai repede să fie traşi la răspundere. Este absolut <unfair> să acceptăm să fim suspecţii de serviciu. România va pune la dispoziţie imediat toate documentele şi toate datele pentru a se identifica acolo unde este, eu nu pot să spun că e în Franţa sau în Luxemburg, dar acolo unde s-a comis frauda pentru a fi identificaţi cei vinovaţi. E în interesul direct al României -după ce am verificat că nu există o vinovăţie a noastră- de a se stabili adevărata vinovăţie”, a adăugat Ponta.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că nu există probe sau indicii că falsul privind etichetarea cărnii de cal s-ar fi produs pe teritoriul României.

“Nu există niciun indiciu care să confirme că etichetarea greşită ar fi avut loc în România, la unităţi sau pe teritoriul României”, a spus Constantin.

În România există 35 de abatoare autorizate pentru sacrificare cabaline, însă, potrivit afirmaţiilor ministrului Agriculturii, doar două unităţi au fost anunţate de partea franceză ca posibil implicate, o unitate din Botoşani şi una din Braşov.

“Concluziile noastre indică faptul că una din societățile luate în analiză a exportat doar carne de cal. Ceea ce înseamnă că etichetarea greșită era practic imposibilă. Cea de-a doua societate exportă și carne de cal și carne de vită și are o tradiție de 7 ani în acest domeniu fără să fi existat vreodată suspiciuni cu privire la modul în care unitatea își desfășoară activitatea. Verificarea din cadrul celei de-a doua societăți nu confirmă etichetarea greșită. Din punctul de vedere al autoritățor române, până la elemente noi, din acest moment, considerăm chestiunea încheiată.

Cu sprijinul UE și o dată cu aderarea României la UE cred eu că sectorul a atins standardele prevăzute de regulamentele europene, care sunt cele mai înalte în materie din întreaga lume. Am acționat preventiv în ideea de a contribui la lămurirea acestei probleme pentru că știm riscurile derivate din neclarificarea în timp util a unor zvonuri și informații eronate.

Nu suntem dispuși însă să acceptăm nimic din ceea ce nu este al nostrum și nu vom tolera transferarea în România a problemelor pe care le are un mare procesator european, care astăzi se află în centrul unui scandal”, a declarant Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.