David Cameron a declarat că tinerii care nu ”învață sau lucrează” pot pierde ajutoarele pentru locuință și alocațiile șomerilor care își caută de muncă, potrivit ziarului britanic The Guardian.

Miercurea trecută, David Cameron a atras atenția asupra unei revizii majore a ajutoarelor de șomaj pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani, ce prevede retragerea ajutorului pentru locuințe și alocația celor care sunt în căutarea unui loc de muncă, ceea ce va afecta numeroși șomeri din cei 1 milion de tineri care în prezent nu lucrează și nici nu urmează cursuri de instruire.

La finalul unei conferințe a Partidului Conservator în Manchaster, dedicată transmiterii unor mesaje dure la adresa asistenței sociale, oficiali ai partidului au declarat că încurajarea tinerilor de a participa în activități de ”muncă sau de învățare” este un prim exemplu al modului în care un conservator nu-și întoarce spatele lumii, ci ”îi înarmează pe cei vulnerabili pentru a-i pregăti să facă față cursei globale”. Această propunere a fost singura politică anunțată într-un discurs destinat expunerii viziunii prim-ministrului asupra unei societăți ce oferă egalitate de șanse.

Detaliile despre modalitatea prin care vor fi retrase ajutoarele și despre posibilele excepții vor fi incluse într-un raport despre situația încâlcită a inițiativelor de reducere a șomajului în rândul tinerilor din Marea Britanie, condus de secretarul cabinetului, Sir Jeremy Heywood. Însă surse din cadrul partidului spun că alocația celor în căutare de muncă (JSA) și ajutoarele pentru locuință vor fi eliminate în cazul celora care refuză un loc de muncă sau o ofertă de studii fără motive întemeiate.

Institutul pentru Studii Fiscale arată că 410 000 de tineri sub 25 de ani primesc alocația JSA, însumând 1,2 miliarde de lire sterline pe an. Mai mult, 380 000 de tineri obțin ajutoare în valoare de 1,8 miliarde de lire sterline pentru locuințe. Solicitanții ajutoarelor pentru locuințe care lucrează nu vor fi afectați de aceste reduceri. Mai există o categorie de tineri între 18 și 24 de ani inactivi din punct de vedere economic ce nu primesc ajutoare de la stat, însă cărora li se va putea cere să se instruiască sau să lucreze.

Cameron s-a referit la acest exemplu recent de dragoste părintească dură a conservatorilor în discursul său recent, spunând că ”Astăzi încă e posibil să renunți la școală, să te înscrii pe lista asistaților social, să-ți găsești un apartament, să începi să pretinzi ajutor pentru locuință și să optezi pentru o viață bazată pe ajutoare. Este timpul să acționăm îndrăzneț. Ar trebui să ne întrebăm, în timp ce ne scriem următorul manifest, dacă această opțiune ar trebui cu adevărat să existe. În locul ei ar trebui să le dăm tinerilor o opțiune clară, pozitivă. Du-te la școală. Du-te la facultate. Fă ucenicie. Angajează-te. De ce să alegi pomana? Putem oferi ceva mai bun de atât.” El a insistat ca această opțiune să nu fie prezentată ca fiind dură, însă a preconizat că membrii Partidului Laburist vor lupta cu siguranță împotriva ei. Este posibil ca membrii Patidului Liberal Democrat să sprijine inițiativa, chiar dacă David Cameron a promovat-o pentru a o integra în manifestul conservatorilor.

Raportul Heywood a fost anunțat din vară de către Nick Clegg, în parte ca răspuns la ceea ce Whitehall numea eșecul inițiativei de reducere a șomajului în rândul tinerilor, un contract de trei ani în valoare de 1 miliard de lire sterline. Angajatorii au fost extrem de reticenți în a le oferi un loc de muncă tinerilor șomeri pentru îndemnizațiile oferite prin contractul tinerilor. ”În medie, tinerii care nu continuă studiile nu au habar ce departamente și agenții guvernamentale au grijă de programele prin care obțin ajutoarele,”a recunoscut Clegg.

Surse din rândul conservatorilor susțin că vor exista excepții ce se vor face în cazul tinerilor aflați în grija asistenților sociali, celor cu dizabilități și probabil și în cazul părinților singuri.

Aceste propuneri sunt separate de planul aruncat la gunoi care prevedea eliminarea ajutoarelor sociale pentru locuință în cazul tuturor tinerilor cu vârsta sub 25 de ani, angajați sau șomeri, măsură care intenționa în principal să reducă cheltuielile bugetare, spre deosebire de noul plan care vizează formarea profesională. Guvernul deja dorește să crească vârsta participării, astfel cei în vârstă de 16 și 17 ani vor fi încadrați în sistemul educațional sau pe piața muncii până în anul 2015.

Secretarul pentru educație Michael Gove, a declarat că ”putem avea mari succese dacă putem determina oamenii să muncească. Lâncezeala cu ajutoare sociale de la 16 ani nu are cum să ducă la exprimarea întregului potențial al tânărului. Este un scandal național. Sunt unii oameni care nu au nevoie doar de un ghiont, ci mai degrabă de o îmbrâncire înspre locul de muncă.”

Cele mai recente statistici făcute de guvern arată că 1.09 milioane de tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani nu sunt înscriși nici în sistemul educațional, nici pe piața muncii, ceea ce însumează 15% din respectiva categorie de vârstă. Puțin peste jumătate dintre ei sunt în căutarea unui loc de muncă, încadrându-se în șomaj. Mulți dintre ei sunt părinți singuri.

Congresul Sindicatelor din Marea Britanie (TUC) este de părere că acest plan ar arunca sute de mii de tineri, inclusiv familiile tinere, ”într-o groapă și mai adâncă a sărăciei”. Sindicatul universităților i-a solicitat lui Cameron să ”depășească analiza superficială a șomajului în rândul tinerilor și a cauzelor sale. Nu vom rezolva această problemă masivă forțând tinerii să aleagă locuri de muncă instabile și prost plătite sau cursuri de specializare inadecvate.”