Rasismul radicalizează, polarizează, dezumanizează, a transmis luni premierul Dacian Cioloș, printr-un mesaj postat pe Facebook cu ocazia Zilei internaționale pentru eliminarea discriminării rasiale.

„Mi-am petrecut mulți ani alături de oameni de multe etnii și mult mai multe naționalități. Am învățat lucruri pe care altfel ar fi fost mult mai greu sau imposibil să le învăț. Pe mulți îi admir și o parte îmi sunt prieteni dragi. Cred că m-au ajutat și mă ajută să înțeleg mult mai bine lumea aceasta. Rasismul doare. Doare cel mai tare când ești tu victima sau cei apropiați ție. Scandările rasiste de pe stadioane, postările pline de ură de pe internet, declarațiile populiste sau glumele proaste despre cei care nu au aceeași culoare, naționalitate sau cetățenie ca noi rănesc oameni. Rasismul radicalizează, polarizează, dezumanizează”, a scris Cioloș, potrivit.Agerpres.

Premierul a adăugat că „ura de rasă a omorât zeci de milioane de oameni în ultimul secol”. „Ura nu ne face niciodată nici mai buni și nici nu ne aduce pace”, a subliniat șeful Executivului.

Organizația Națiunilor Unite marchează, anual, Ziua internațională pentru eliminarea discriminării rasiale la 21 martie.

În 2016, tema acestei zile este ”Provocări și realizări ale Declarației de la Durban și Programului de acțiune — la împlinirea a 15 ani de la adoptare”. Declarația de la Durban a fost adoptată la Conferința mondială împotriva rasismului, discriminării rasiale, xenofobiei și intoleranței din Africa de Sud, în 2001.

Ziua internațională pentru eliminarea discriminării rasiale a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în anul 1966, prin Rezoluția 2142. Ziua de 21 martie a fost aleasă în memoria celor 69 de persoane ucise de poliție în anul 1990, în Sharpeville, Africa de Sud, în timpul unei demonstrații pașnice împotriva legilor care justificau apartheidul — politica de segregație rasială practicată până în anul 1991 de Guvernul Republicii Sud-Africane.