Presiunea pe bugetul european va fi foarte mare în anii următori, iar ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va însemna un impact de 10 până la 15% asupra bugetului european, a declarat premierul Dacian Cioloș, vineri, la Forumul Internațional al Alimentației: Investim în viitorul agriculturii, potrivit Agerpres.

„Presiunea pe bugetul european va fi foarte mare în anii următori, cu atât mai mult cu cât Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană și asta va însemna un impact de 10 până la 15% pe bugetul european, un impact direct, din primele estimări pe care le am. Deci, clar, presiunea pe bugetul european va fi mare și mai ales pe politica de coeziune și pe politica agricolă comună”, a spus Cioloș.

Premierul a atras atenția că, în acest context, este foarte important cum va fi folosit bugetul politicii agricole comune.

„Cred că e important să ne gândim cum folosim cât mai bine bugetul politicii agricole comune, pornind de la adevăratele nevoi ale politicii agricole comune și nu de la prezervarea unor drepturi câștigate în timp în ultimii ani de negocieri ale diferitelor reforme, pentru că, dacă nu vom fi în măsură în cadrul sectorului agricol să venim cu astfel de idei, se va trece la o reformă simplă, prin tăiere. Atunci când nu reușim să ne înțelegem, (…) e cel mai simplu — tăiem procentual și ce rămâne vedem cum împărțim. Tocmai de asta cred că din timp ar trebui să avem astfel de discuții cât mai pragmatice, ținând cont de realitățile cu care ne confruntăm în momentul de față în Uniunea Europeană și cum putem face ca reformele care vor veni să ne prindă cu lecțiile făcute și cu idei cât mai bine și cât mai precis conturate”, a afirmat Cioloș.

Totodată, șeful Executivului a arătat că politica agricolă comună a dovedit până în prezent că este o politică ce construiește în Uniunea Europeană.

„Uniunea Europeană are nevoie, în perioada imediat următoare, de proiecte care unesc și nu care dezbină. (…) Eu sunt convins că politica agricolă comună a dovedit până acum că este o politică ce construiește în Uniunea Europeană și nu care dezbină Uniunea Europeană. (…) Politica agricolă comună (…) este una din politicile vechi, bătrâne, să spun, ale Uniunii Europene. Nu este bătrână în sensul de a fi prăfuită, ci (…) în sensul de a fi înțeleaptă și de a putea împărtăși din înțelepciunea adunată în aceste câteva decenii și altor politici europene care se caută pe sine în momentul de față”, a explicat Dacian Cioloș.