American Film Institute (AFI) a întocmit lista celor mai bune filme ale anului 2012. Printre peliculele incluse de AFI în acest top se regăsesc filme de lung metraj, seriale, dar şi o serie de filme controversate. Lista are şi o serie de surprize, anumite filme adorate de public, au fost respinse de critici.

Lista AFI a fost alcătuită de critici de film şi reprezentanţi ai industriei de divertisment.

Pe listă se află pelicula „Argo”, regizat de Ben Affleck,ce prezintă drama unor ostatici din Iran, lungmetrajul „Life of Pi”, de Ang Lee, drama „Lincoln”, de Steven Spielberg, comedia excentrică „Moonrise Kingdom”, de Wes Anderson, musicalul „Les Misérables”, lungmetrajul „The Dark Knight Rises”, cel mai recent film din seria „Batman”, şi thrillerul western „Django Unchained”, regizat de Quentin Tarantino.

De pe această listă lipsesc filme cu incasări importante, printre care drama „The Master” şi mult aşteptatul film „The Hobbit”.

AFI a alcătuit şi o listă care include cele mai bune 10 producţii de televiziune din acest an. Serialul „Mad Men” apare pentru a cincea oară pe această listă prestigioasă. Alături de acest serial dramatic care descrie universul industriei de publicitate se mai află producţiile „The Walking Dead”, „American Horror Story”, „Homeland”, „Girls”, comedia „Modern Family”, producţia SF „Urzeala tronurilor/ Game of Thrones”, filmul de televiziune „Game Change” şi show-ul comicului american Louis C.K., „Louie”.