În prezent, să ții post este floare la ureche. Dacă ai intrat recent într-un hipermarket, probabil ai văzut și tu rafturile ticsite cu produse de post care mai de care mai ingenioase, de la brânzeturi și pate, până la salam și iaurt. Oricât de bună este perioada postului pentru organism, dacă te hrănești cu astfel de alimente, îți vei pune sănătatea în pericol.

Produsele de post conțin anumite substanțe nocive, coloranți chimici, substanțe de îngroșare și diverși alți aditivi care te pot îmbolnăvi. Iată care sunt cele mai periculoase produse de post.

1. Pateul și mezelurile din soia

Soia este unul dintre cele mai consumate alimente în timpul postului, dar nu toate produsele din soia sunt benefice pentru organism. Pateul, parizerul, crenvurștii, cașcavalul și salamul din soia nu sunt produse recomandate nici în timpul postului, nici în afara lui, deoarece conțin o cantitate mare de aditivi alimentari. E-urile sunt folosite pentru ca produsul finit să imite cât mai bine alimentul original atât la consistență, cât și la culoare și gust.

Dintre toate produsele din soia, cele mai sănătoase sunt brânza tofu și laptele de soia.

2. Produsele de post care conțin ingrediente „de dulce”

Unele produse de post pe care le găsești în magazine nu sunt chiar de post. Mai exact, ele conțin substanțe „de dulce”, pe care ar trebui să le cunoști, dacă nu vrei să ții post în zadar.

Dacă pe eticheta produselor de post găsești ingrediente precum cazeina și carminul, înseamnă că ți se vinde un produs fals, întrucât cazeina este o proteină din lapte, care ajută la coagularea acestuia, iar carminul (E120) este un colorant obținut dintr-o insectă.

Evită să cumperi produse de post pe eticheta cărora apar aceste ingrediente sau substanțe precum zer sau praf de zer.

3. Produse ce conțin o cantitate mare de E-uri

Este recomandat să eviți produsele de post care conțin glutamat monosodic (E621), polifosfati (E425) și coloranți chimici de sinteză. Conservanții, care pe etichete sunt trecuți sub denumirea de benzoați (E211, E212 și E213) sunt la fel de nocivi precum toate celelalte E-uri care intră în compoziția produselor de post.

Produsele de post îți păcălesc papilele gustative și te fac să crezi că ceea ce mănânci este sănătos, dar de fapt nu fac altceva decât să îți otrăvească organismul.

Produsele de post pot fi înlocuite cu ușurință, dacă te procupă sănătatea ta. Legumele și fructele proaspete sunt cea mai sănătoasă alternativă la zecile de substanțe nocive din produsele de post. Nu uita de ciuperci – nu conțin grăsimi și au un număr redus de calorii, ceea ce înseamnă că te ajută să-ți menții greutatea.
Fasolea, lintea, mazărea sunt alte alternative sănătoase și gustoase la produsele de post. Soia poate fi și ea consumată, atât timp cât nu este modificată genetic, dar este recomandat să o prepari singură, acasă. Gustările din timpul zilei pot fi compuse din semințe, nuci, migdale și alune.

Perioada postului este benefică pentru organism și te poate ajuta să slăbești, însă trebuie să fii atent la zecile de tentații frumos ambalate care te atrag ca un magnet și îți fac mai mult rău decât bine.