Chiftele din carne şi hamburgeri vânduţi în Portugalia de grupul fracez de distribuţie Auchan şi lasagna vândută de grupul spaniol El Corte Ingles conţin urme de carne de cal nedeclarată, a denunţat luni principala asociaţie a consumatorilor dina această ţară.

„Am detectat urme (mai mici de 1 la sută) în hamburgeri Auchan şi chifetele din carne Polegar”, marca produselor cu preţ mic ale grupului francez în Portugalia, a afirmat Deco, adăugând că  „în ceea ce priveşte lasagna El Corte Ingles, prezenţa ADN-ului era mai mare: între 1 şi 5 la sută” .

După ce a primit rezultatele acestor analize, asociaţia a constatat că produsele nu mai erau în vânzare.

„Cazul evocat se referă la un furnizor portughez care nu aproviziona decât lanţul portughez al Auchan”, a precizat în numele Auchan Portugalia Joao Paulo Velez, responsabilul unei agenţii de comunicare.

Scandalul cărnii de cal prezentate drept vită, care afectează mai multe ţări europene, a cuprins Portugalia la 19 ianuarie, când grupul agroalimentar Nestle a decis să retragă de la vânzare lasagna destinată restaurantelor.

De atunci, autoritatea sanitară portugheză a anunţat confiscarea a 79 de tone de produse pe bază de carne de vită ce conţineau carne de cal nedeclarată, precum şi 18.839 de cutii de produse semipreparate, în speciallasagna, hamburgeri, cannelloni şi chiftele din carne, destinate comerţului en detail.