Parlamentul European a votat, recent, o rezoluție de modificare a Regulamentului UE privind vizele, prin care se introduce o așa-numită clauză de reciprocitate în cazul în care SUA și Canada nu elimină vizele pentru români. Cu alte cuvinte, dacă cele două țări continuă să solicite vize pentru cetățenii din statele UE, Bruxellesul ar putea decide, la rândul său, să fie reintroduse vizele pentru americani și canadieni la intrarea în statele membre.

Prin modificarea Regulamentului 539/2001, Uniunea Europeană poate reintroduce vizele pentru cetățenii americani și canadieni, în cazul în care Washingtonul și Ottawa nu ridică obligativitatea vizelor pentru un stat membru al UE.

„Mecanismul de reciprocitate” va putea fi activat atunci când o țara terță, ai cărei cetățeni nu au nevoie de viză pentru a călători în UE, aplică sau menține obligativitatea vizelor pentru cetățenii uneia sau mai multor state membre.

„Conform acestui act, România (sau orice țară din UE) ar putea iniția o astfel de petiție, pe care ar trebui să o trimită Consiliului European și Comisiei Europene, care vor avea 30 de zile la dispoziție ca să fie de acord sau nu cu propunerea României. Însă eu nu cred că vor fi de acord, pentru că acest lucru ar însemna ca Parlamentul European să impună vize pentru americani în toate țările UE. De ce ar face ei acest lucru? Majoritatea țărilor din UE sunt încântate de Programul VWP (Visa Waiver Program). Schimbarea ar „€œrăci” oarecum relațiile dintre SUA și UE, ceea nu este deloc o idee bună în acest moment. La ora actuală, doar patru țări din EU (Croația, Bulgaria, Polonia și România), care nu sunt aceptate în VWP momentan, ar fi motivate să inițieze acest proces. Există un motiv logic pentru care americanii încă nu lasă aceste țări să intre în VWP, și anume pentru că mulți rămân în SUA ilegal după expirarea vizelor”, explicムRuslan Bocancea.

„Trebuie accentuat, însă un lucru foarte important legat de VWP (Visa Waiver Program). Chiar dacă România va fi acceptată în program, asta nu înseamnă că vor putea beneficia toți cetățenii României. Vizele SUA nu dispar. Este doar o modalitatea suplimentară (o viză de turist nefiind necesară) pentru unii cetățeni să meargă în SUA pentru 90 de zile cu scopul de a vizita și a cheltui bani. Foarte mulți români vor fi șocați, în cazul în care România va fi acceptată în VWP, că ei nu vor putea să se urce în avion fără să aibă, cel puțin o viză de turist, care trebuie obținută de la consulat. Sincer, eu voi fi și mai ocupat cu probleme complexe odată ce România intră în VWP”, mai spune Ruslan Bocancea, adăƒugând cムRomânia n-are șanse sムintre în programul Visa Waiver în mai puțin de cinci ani.