Deși Comitetul Național pentru Combaterea Bolilor s-a întrunit miercuri, iar ministrul Agriculturii a declarat că acestea vor fi prezentate, soluțiile viabile pentru combaterea virusului pestei porcine africane.

 

Geronimo Răducu Brănescu, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a anunţat, miercuri seară, că se înregistrează 524 de focare de pestă porcină africană în toată ţara, fiind omorâţi în total 49.816 porci și au fost afectate 94 de localităţi – 14 în judeţele Satu Mare, Bihor, Sălaj şi 80 în judeţele Tulcea, Contanţa, Galaţi, Brăila şi Ialomiţa. El a mai precizat că pesta a avut o evoluţie agresivă, explozivă începând cu 9 iunie.

„Ieri s-a împlinit un an de când evoluează în România pesta porcină africană, care a început cu o evoluţie lentă pe flancul de nord-vest al ţării noastre, unde şi astăzi avem în gestiune 14 localităţi afectate. Însă, începând cu 9 iunie, avem o evoluţie destul de agresivă în zona de sud-est a României, intrată prin Rezervaţia Naturală a Biosferei Delta Dunării, o evoluţie explozivă care generează o situaţie epidemiologică nespecifică. Avem în acest moment în evoluţie 524 de focare de pestă porcină africană pe teritoriul întregii ţări, 521 sunt localizate în gospodăriile populaţiei, trei au fost localizate în exploataţii profesionale. Cea mai mare exploataţie profesională afectată este în Tulcea şi ieri s-a finalizat uciderea în acest focar, fiind eliminate 43.843 de porcine”, a afirmat Geronimo Răducu Brănescu.

Potrivit președintelui ANSVSA, „Infestarea, din datele pe care le avem, în nord-vest s-a produs prin introducere ilegală de produse provenite de la animale sacrificate în stare patologică, bolnave sau purtătoare a virusului, iar în partea de est, prin migraţia porcilor mistreţi, la nivelul Biosferei Delta Dunării, de unde, prin contact cu porcii domestici aflaţi riverani s-a extins la gospodăriile populaţiei”.

Miercuri s-a întrunit Comitetul Național pentru Combaterea Bolilor pentru autorizarea unor măsuri suplimentare în vederea combaterii virusului pestei porcine africane (PPA).

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, întrebat care sunt măsurile concrete stabilite în cadrul întâlnirii, a răspuns: „Lucrăm încă la minister pe aceste măsuri, iar mâine le vom prezenta și autoriza în comitet”.

Crescătorii de porci afectați de pierderea animalelor din cauza pestei porcine africane au primit până în prezent despăgubiri de peste 130.000 de lei, prețul acordat pe kilogram fiind cuprins între 8 și 12 lei, a anunțat, luni, ANSVSA.
Despăgubirile se acordă atât pentru animalele ucise în cazul măsurilor care se întreprind pentru lichidarea rapidă a focarelor de boală, cât și pentru pagube colaterale.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a precizat că românii trebuie să înţeleagă că această boală nu afectează sănătatea omului.

„Trebuie să se înţeleagă că această boală nu are vaccin pentru animale, deci este o boală care este fără vaccin, fără tratament, este extrem de agresivă. Important este că ea nu afectează sănătatea omului. Acesta este primul lucru care trebuie să-l transmitem populaţiei”, a declarat Raed Arafat.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

***

Guvernul României recunoaște, într-o expunere de motive care au stat la baza adoptării unei ordonanțe de urgență din 2017, că România a fost avertizată de comisarul european pentru Sănătate și Securitate Alimentară. Ordonanța a trecut prin Parlament, suferind modificări serioase, fiind promulgată abia la sfârșitul anului trecut, pe 18 decembrie.

Pe 8 martie 2017, Guvernul condus de Sorin Grindeanu adopta OUG 20. În expunerea de motive, inițiatorii spun:

„Având în vedere Scrisoarea nr. 1.436 din 1 martie 2017 a comisarului european Vytenis Andriukaitis referitoare la riscul mare pe care îl reprezintă pentru România evoluția pestei porcine africane în apropierea granițelor sale, considerând situația deosebit de preocupantă și serioasă, sens în care este necesar ca, în regim de urgență, să fie luate măsuri care să intensifice controalele la punctele de intrare în România de la frontiera cu Ucraina și Republica Moldova, pentru a preveni introducerea virusului cu produse din carne de porc contaminată din aceste țări sau riscul contaminării prin purtătorii de boală (…)”