Premierul britanic, David Cameron, a dezvăluit într-un interviu că intenţionează să blocheze accesul la ajutoare şi locuinţe sociale pentru imigranţii nou-veniţi care nu au contribuit la sistemul de asigurări sociale.

Această măsură, care este aşteptată să scutească contribuabilii de plata a milioane de lire sterline, este primul pas într-o serie vastă de reglementări menite să limiteze accesul imediat al imigranţilor la serviciile publice şi ajutoare sociale.

„Suntem o ţară corectă şi o ţară primitoare, dar nu una permisivă”, a declarat Cameron. „Să ne asigurăm că ţara noastră este cea mai dură în loc de cea mai permisivă”.

Acesta le-a cerut de asemenea miniştrilor să „gândească ca nişte conservatori” şi să găsească noi idei pentru a limita accesul imigranţilor la NHS, locuinţe sociale şi alte tipuri de ajutoare sociale.

Promiţând noi metode de a reduce ajutoarele cu scopul de a descuraja migraţia masivă din Bulgaria şi România, când restricţiile de circulaţie vor fi eliminate la sfârşitul anului, acesta a declarat: „Cred că cel mai important este să ne asigurăm că, deşi avem liberă circulaţie, nu suntem un stat permisiv”.

„De aceea parcurgem în detaliu sistemul de ajutoare sociale, sistemul de taxe, sistemul de asigurări de sănătăte şi cel imobiliar”.