Negocierea bugetului Uniunii Europene pentru exerciţiul 2014-2020 se dovedeşte mai dificilă decât părea. Cifrele se schimbă de la o oră la alta şi se contrazic cu aceeaşi rapiditate.

Înainte de începerea Consiliului European, statele Uniunii Europene admiteau, chiar şi neoficial, că vor ajunge la o soluţie finală de compromis şi vor adopta bugetul UE pe următorii 7 ani. Însă, la masa negocierilor, liderii europeni nu au mai fost dispuşi să răsfoiască uşor un nou capitol din arta compromisului.

Semnalul negativ a fost dat încă din startul Consiliului, care a început cu o întârziere de 6 ore. Apoi, spiritele s-au liniştit, iar primele imagini cu şefii de stat şi de guvern păreau să aducă finalul mult dorit. Însă, departe de privirile indiscrete ale jurnaliştilor, discuţiile au suferit o întorsătură radicală.

Deşi tăierea a 30 de miliarde din bugetul negociat la ultimul summit european părea o formalitate, s-au aprins din nou scântei între „săracii” Europei şi marii contribuabili la bugetul UE.

Premierul Marii Britanii, David Cameron, un susţinător vehement al austerităţii, a încins spiritele cu cererea sa de a se tăia chiar şi din bugetul fondurilor de coeziune şi al agriculturii, propunere considerată inadmisibilă de ţările adunate în grupul „Prietenii Coeziunii”, printre care şi România.

La ora 7, preşedintele Consiliului european, Herman von Rompuy, aşeza în faţa demnitarilor europeni ultima propunere de buget, care prevedea, în cifre absolute, un buget de 960 de miliarde, cu 13 miliarde mai puţin faţă de înţelegerea din noiembrie. Astfel, soluţia de a tăia cele 30 de miliarde nu a fost găsită, liderii europeni nereuşindă să ajungă nici măcar la jumătatea sumei. Decizia a născut un nou val de nemulţumiri, printre cele mai vocale poziţii numărându-se Mario Monti şi Hanes Svoboda.

Cu toate că negocierile sunt departe de a ajunge la un numitor comun, surse europene spun că, în cursul zilei de azi se va ajunge la o nouă situaţie de compromis, iar spre sfârşitul zilei, europenii vor şti ce fonduri vor putea atrage în următorii şapte ani.