Pe 7 mai se împlineşte un an de la preluarea guvernării de către Uniunea Social Liberală, odată cu învestitura, la acea dată, a Cabinetului Ponta I.

Schimbarea guvernării a venit după ce Executivul condus de Mihai-Răzvan Ungureanu a pierdut încrederea Parlamentului, la 27 aprilie 2012. Cu acea ocazie, moţiunea de cenzură depusă de USL – „Opriţi Guvernul şantajabil. Aşa nu, niciodată” – a fost adoptată de Legislativ.

În aceeaşi zi, liderul PSD, Victor Ponta, copreşedinte al Uniunii Social Liberale, a fost desemnat de preşedintele Traian Băsescu drept candidat la funcţia de prim-ministru.

La 7 mai 2012, Guvernul Ponta I a fost învestit de Parlament, cu 284 de voturi pentru şi 92 împotrivă.

În Guvernul Ponta I, PSD a deţinut şapte portofolii pline şi două funcţii de ministru delegat, PNL – nouă portofolii, iar PC – un singur portofoliu.

Principalele măsuri luate de Guvernul Ponta I au fost reîntregirea salariilor bugetarilor, restituirea contribuţiilor la sănătate către pensionari, dar şi încercarea de privatizare a Oltchim şi denunţarea a şase contracte dintre Hidroelectrica şi o serie de companii private.

La alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012, Uniunea Social Liberală a obţinut în total la Camera Deputaţilor şi la Senat 395 de mandate (273 mandate de deputaţi şi 122 de mandate de senatori), Alianţa România Dreaptă – 80 (56 de deputaţi şi 24 senatori), PP-DD – 68 (47 deputaţi şi 21 senatori), UDMR – 27 (18 deputaţi şi 9 senatori), iar minorităţile naţionale -18.

În Guvernul Ponta II, portofoliile sunt repartizate între cele patru formaţiuni ale coaliţiei de guvernare după cum urmează: PNL deţine şapte portofolii pline şi patru de ministru delegat, PSD deţine opt portofolii pline şi patru funcţii de miniştri delegaţi, PC – un portofoliu plin şi un post de ministru delegat, iar UNPR un post de vice-premier fără portofoliu.