Berea este benefică în cantităţi moderate. Un studiu efectuat pe 38.000 de persoane a arătat că poate combate o boală care afectează mulţi oameni şi care se tratează foarte greu.

Cei care consumă bere în cantităţi moderate sunt expuşi unui risc mai mic de a suferi din cauza depresiei, în comparaţie cu cei care nu consumă alcool sau îl consumă abuziv, potrivit unui studiu al institutului Nord-Trondelag Helath Study din Norvegia.

Cei care nu consumă deloc bere sau consumă în cantităţi foarte mari au fost predispuşi să raporteze simptome de depresie, în comparaţie cu cei ce consumă bere în cantităţi moderate.

O posibilă explicaţie pentru legătura dintre non-băutori şi depresie are o conotaţie de natură socială, această interdependenţă putând fi pusă şi pe seama faptului că abstinenţii au mai puţini prieteni apropiaţi decât consumatorii de alcool în general şi bere în particular. Ei pot considera că este mai greu să dezvolte prietenii puternice, neavând avantajul berii ca liant social.