Președintele României, Traian Băsescu, a declarat luni, la Constanța, la finalul vizitei făcute la bordul distrugătorului USS Donald Cook, că nu este un adversar al Moscovei, ci al practicilor Federației Ruse, care au generat instabilitate în regiune.

Eu am mai spus, nu sunt un adversar al Moscovei. Nu sunt. Sunt un adversar al unor practici ale Federaţiei Ruse şi dacă Moscova, pentru a nu se supăra, vrea să nu i se spună că are responsabilităţi în conflictul îngheţat din Nagorno Karabah, asta nu se poate. Dacă pentru a nu se supăra vrea să nu i se spună că a ocupat Abhazia şi Osetia de Sud, iarăşi nu se poate. Dacă pentru a nu se supăra nu-i place să audă că o acuzăm că nu-şi respectă angajamentele la Istanbul şi ocupă Transnistria în mod nelegitim, iarăşi nu se poate. Dacă nu vrea să audă că a anexat Crimeea, iarăşi nu se poate. Dar asta nu înseamnă că eu sunt un duşman al Federaţiei Ruse. Dar nu pot să nu observ elemente de instabilitate pe care le generează Federaţia Rusă. Şi marea problemă este că pentru toate aceste conflicte îngheţate butonul este la Moscova. Moscova poate să le rezolve pe toate foarte repede în spiritul dreptului internaţional sau Moscova poate să le facă să explodeze în conflicte funcţie de interesele ei. Poate să le facă să explodeze în conflicte pe rând sau pe toate odată. Ori, asta pentru noi este un element care afectează securitatea naţională, riscuri la adresa securităţii naţionale. Deci, chiar dacă se supără Moscova, eu care nu le sunt duşman, nu pot ca din prietenie să nu le spun ce văd. Că s-a produs în jurul Mării Negre, s-a creat un cerc de foc. Nagorno Karabah, Abhazia, Osetia de Sud, Transnistria şi acum Crimeea. Sper că geografie ştim în mod egal şi noi, cei de la Bucureşti, şi diplomaţii de la Moscova”, a spus Băsescu.

Acesta a adăugat că situația în care se află Ucraina acum nu a fost cauzată numai de “opţiunilor politice divergente ale oamenilor politici”, ci și de un “nivel înspăimântător al corupţiei”.

S-a dovedit că nivelul de corupţie la care s-a ajuns în Ucraina a erodat chiar capacitatea statului de a menţine integritatea teritorială a Ucrainei. Şi v-aş aduce aminte pentru cei care aţi urmărit manifestările din Piaţa de la Kiev, de pe Maidan, două lucruri au solicitat zecile de mii de oameni care se aflau în piaţă: drumul spre Europa şi eradicarea corupţiei. Asta nu înseamnă că mesajul acoperă strict problemele din Ucraina. Şi România are probleme de corupţie, şi multe alte ţări. S-a demonstat că ţările ale căror instituţii sunt erodate de corupţie devin vulnerabile şi din punct de vedere economic, dar devin foarte vulnerabile din punct de vedere al deciziei politice, pentru că atunci când corupţia atinge vârful clasei politice, când interesele unor grupuri de a afaceri sau mediatice, de a susţine un anume om politic, puteţi să fiţi siguri că acele grupuri de interese care îl susţin, fie că sunt grupuri economice, grupuri mediatice sau şi de una şi de alta, sunt grupuri care atunci când îi vor cere ceva, vor primi şi asta înseamnă că prin corupţie poate fi puternic afectată decizia politică în interes naţional sau în interesul alianţei”, a mai spus șeful statului.