Preşedintele Comisiei de învăţământ din Senat, Ecaterina Andronescu, a declarat pentru NewsIn că educatorii şi învăţătorii nu sunt obligaţi să termine o facultate pentru a-şi păstra posturile prin ordonanţa de urgenţă care a fost emisă la sfârşitul anului trecut.

Potrivit lui Andronescu, prevederile din ordonanţă referitoare la educatori şi învăţători erau necesare deoarece aceste funcţii didactice nu se regăseau în Legea Educaţiei Naţionale. ”Actuala lege a învăţământului a omis funcţiile didactice de educator-educatoare, învăţător-învăţătoare. În sistem, avem în acest moment circa 40.000 de educatori-educatoare, învăţători-învăţătoare. Ca urmare, n-avem nici baza legală să-i salarizăm, era absolut necesară completarea legii şi acest lucru l-am făcut prin ordonanţă. Pentru că asta face ordonanţa, introduce aceste funcţii care există în sistem. Nu putem face abstracţie de ele. Au putut fi salarizate că erau prevăzute în Legea salarizării, dar următoarea Lege a salarizării se constituite pe baza legilor din domeniile pentru care se gândeşte salarizarea. Dacă Legea salarizării următoare nu va mai găsi în Legea învăţământului aceste funcţii didactice, evident că nu are de ce să le mai prindă şi atunci aruncam în aer salarizarea a 40.000 de oameni”, a spus fostul ministru al Educaţiei.

Aceasta a mai precizat că educatorii nu îşi vor pierde posturile dacă nu vor urma o facultate şi că această interpretare este ”cel puţin tendenţioasă”.