Ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, a declarat într-un interviu pentru Spiegel că se va opune la Consiliul JAI din 7-8 martie prin dreptul de veto al Germaniei împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Așadar, Germania va bloca prin veto aderarea României şi Bulgariei la Schengen

Hans-Peter Friedrich (CSU) doreşte împiedicarea unei aderări rapide a Bulgariei şi României la spaţiul Schengen şi ridicarea controalelor de graniţă pentru cetăţenii acestora. Dacă în urma votului din cadrului reuniunii miniştrilor de Justiţie şi Afaceri Interne ambele ţări vor fi admise, „intrarea acestora va fi împiedicată prin veto-ul german”, a declarat Friedrich în interviul pentru Spiegel, anticipat printr-un rezumat apărut duminică în pagina online a Rheinische Post.

„Chiar şi considerarea aderării parţiale, adică intrarea cu aeroporturile şi porturile maritime, este scoasă de la masa discuţiilor”, a completat ministrul german.

„Extinderea spaţiului Schengen va fi acceptată de către cetăţenii noştri numai în condiţiile în care sunt asigurate premisele de bază”, a spus Friedrich. „În momentul de faţă nu este cazul”, a adăugat el.

Puterea de la București (atât premierul Victor Ponta, cât și ministrul de externe Titus Corlățean) spune că aderarea României la spațiul Schengen nu va mai fi o prioritate în discuțiile cu partenerii din acest for. În schimb, opoziția acuză USL de lipsa de interes și preocupare față de acest obiectiv, inclus ca prioritate chiar și în programul de guvernare.