Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) începe astăzi, miercuri 16 ianuarie a.c., la Dublin iar ”Chestiunea (aderării României și a Bulgariei la spațiul Schengen) nu se află pe agenda reuniunii informale a JAI de la Dublin din această săptămână. Preşedinţia irlandeză intenţionează să realizeze progrese în aderarea României şi Bulgariei. Suntem conştienţi de preocupările semnificative şi de durată ale statelor membre, care vor trebui abordate”, a declarat pentru Agerpres un purtător de cuvânt al preşedinţiei irlandeze a Consiliului UE.

”Subiectul se află pe agenda Consiliului JAI din martie, în conformitate cu concluziile Consiliului European”, a adăugat sursa citată. O anexă la concluziile Consiliului European din decembrie anul trecut menţionează că România şi Bulgaria şi-au îndeplinit obligaţiile ce le revin în implementarea acquis-ului Schengen, invitând Consiliul JAI să revină asupra chestiunii în martie 2013.

Subiectul aderării României şi Bulgariei nu s-a aflat pe agenda ultimei reuniuni formale a JAI de anul trecut, din 6 decembrie de la Bruxelles, dar măsurile implementate de cele două state au fost abordare în raportul Comisiei Europene privind funcţionarea spaţiului Schengen în perioada 1 mai – 31 octombrie 2012.

Aderarea României şi Bulgariei la zona liberă de circulaţie este amintită în treacăt în programul preşedinţiei irlandeze a Consiliului UE, într-un subcapitol privind Acordul Schengen. ”Preşedinţia va avea drept scop completarea oricărei iniţiative remarcabile din pachetul legislativ pentru reformarea sistemului guvernanţei Schengen. De asemenea, va continua negocierile pentru a realiza progrese în obţinerea unui acord privind aderarea Bulgariei şi a României la spaţiul Schengen”, se menţionează în document.