Ziua Internaţională a Fetelor (International Day of the Girl Child) – sărbătorită anual la 11 octombrie, începând din 2012 – abordează la prima ediţie problema căsătoriilor impuse minorelor în mai multe ţări în curs de dezvoltare, acestea fiind retrase de la şcoală şi trăind în sărăcie.

La sfârşitul anului 2011, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat rezoluţia prin care a proclamat Ziua Internaţională a Fetelor pe 11 octombrie.

Potrivit organizaţiei internaţionale pentru drepturile copiilor – Plan, care a derulat o campanie pentru proclamarea acestei zile, fetele reprezintă un grup supus unei duble discriminări – atât pe bază de vârstă, cât şi de sex, Ziua Internaţională a Fetelor urmând să promoveze drepturile acestora în următoarele decenii.

Tema aleasă pentru prima Zi Internaţională a Fetelor este combaterea căsătoriilor cu minore în ţările aflate în curs de dezvoltare, unde aproximativ una din trei fete este măritată înainte de a împlini 18 ani.

Totodată, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 14 la sută dintre fetele din ţările în curs de dezvoltare sunt măritate chiar înainte de a împlini 15 ani. Aceste căsătorii reprezintă un factor de risc pentru sănătatea acestor fete, care nasc prematur, şi, mai mult, perpetuează precaritatea educaţiei şi sărăcia.