Zece persoane au fost ridicate, joi, de poliţişti, de la sediul Sucursalei Regionale de Căi Ferate Cluj, urmând să fie duse la audieri la Braşov, un lider sindical spunând că este vorba despre şefi de tren şi controlori pe numele cărora există mandate de aducere.

Conform angajaţilor Sucursalei Regionale de Căi Ferate Cluj, peste 20 de poliţişti au ajuns, joi, în jurul orei 8.30, la sediul instituţiei şi au făcut verificări la structura Călători din cadrul Regionalei. În jurul orei 10.00, zece persoane au fost scoase de poliţişti din sediul Regionalei şi urcate într-un autocar, urmând să fie duse la audieri la Braşov. Persoanele respective au declarat jurnaliştilor că nu ştiu de ce au fost ridicate.

Ancheta în acest dosar vizează angajaţi de la toate nivelurile din structurile CFR, fiind vizaţi în special controlori de tren care lua bani de la călători prinşi fără bilet. Atât controlorii, cât şi cei care făceau supracontrol în trenuri luau bani de la călătorii prinşi fără bilet, după care împărţeau sumele cu directori din Ministerul Transporturilor, afirmă anchetatorii. În acest dosar sunt vizaţi peste 100 de angajaţi din CFR, mai spun sursele citate, care precizează că ancheta a pornit de la regionala CFR Braşov. Directorul CFR Călători, Ştefan Roşeanu, a precizat că un controlor câştigă lunar aproximativ 1.300 – 1.500 de lei. Directorul CFR Călători declara în august, într-un interviu pentru gândul.info, că „mersul cu naşul” înseamnă pierderi anuale între 30 şi 40 de milioane de lei pentru CFR Călători, în condiţiile în care peste 15% dintre clienţi aleg să călătorească fără bilet. Anul trecut, CFR Călători a avut peste 53,4 milioane de clienţi, ceea ce înseamnă că peste 1,3 milioane de călători nu şi-au cumpărat o legitimaţie, preferând să cadă la înţelegere cu conductorul sau şeful de tren, spunea Roşeanu.