În pofida contraperformanţei listei sale la alegerile legislative de marţi, care îl va obliga să încheie o alianţă cu un nou partid de centru, câştigător neaşteptat al scrutinului, premierul de dreapta Benjamin Netanyahu ar urma să se menţină la putere în Israel.

Lista comună formată de Likud al lui Netanyahu cu partidul Israel Beiteinou al fostului său ministru de Externe, ultranaţionalistul Avigdor Lieberman, nu a obţinut decât 32 sau 33 de locuri faţă de 42 din totalul de 120 în Parlamentul în exerciţiu, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne.

Partidul de centru Yesh Atid, lansat în urmă cu un an de fostul jurnalist Yair Lapid, a creat senzaţie devenind a doua formaţiune a ţării, cu 18 sau 19 deputaţi, devansând Partidul Muncii (17).

Yair Lapid, un nou-venit în politică dar care a căpătat greutate graţie rezultatului de marţi, şi-a exprimat şi el preferinţa pentru un „Guvern cât mai extins”.

„Le cer liderilor politici să acţioneze cu mine pentru a forma împreună Guvernul cât mai extins posibil care va uni elemente moderate de stânga şi de dreapta pentru o schimbare reală”, a pledat Lapid, adresându-li-se susţinătorilor săi entuziasmaţi la Tel Aviv.

Printre celelalte partide considerate ca fiind aliaţi „fireşti” al lui Netanyahu Căminul Evreiesc, formaţiunea naţionalistă religioasă reprezentând coloniştii şi condus de Naftali Bennett a obţinut 12 locuri, partidele utraortodox sephard Shass 11-13, iar cel aşkenad Iudaismul Unificat al Torah, şase.

Rezultatele definitive nu vor fi anunţate decât peste o săptămână. Preşedintele Shimon Peres va începe consultările pentru a stabili cine are mai multe şanse să formeze noua coaliţie şi va urma să îl aleagă pe Netanyahz pentru un al treilea mandat, al doilea consecutiv.