Premierul Victor Ponta i-a ironizat marţi pe cei care acuzau USL de fraudarea referendumului din vară, arătând că din cercetările făcute de procurori reiese că de la acuzaţii că ar fi două milioane de voturi fraudate s-au găsit “trei acari Păuni care au pus 500 de buletine de vot în plus”.

„De la 2 milioane de voturi fraudate, s-a ajuns la 50 de mii şi de la 50 de mii s-a ajuns la trei şefi de secţie din Mehedinţi că au 500 de voturi în plus. Deci ridicolul celor care vorbeau de probleme la referendum a fost excelent reliefat ieri când s-au găsit cei trei acari Păuni care au pus 500 de buletine în total. Deci, dacă nu erau cele 500 de buletine, rezultatul referendumului era clar în favoarea celor care vorbeau de fraude”, le-a spus Victor Ponta miniştrilor prezenţi la şedinţa de guvern.  El a calificat acuzaţiile de fraudă de la referendum ca fiind „o situaţie absolut jenantă” şi le-a cerut miniştrilor să ia toate măsurile necesare pentru ca alegerile să se desfăşoare în condiţii ireproşabile.

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările în dosarul „Fraude la referendum” – Mehedinţi şi au dispus, luni, punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpaţilor: Dumitru Mirea, Liviu Cătălin Bondoc, Gheorghiţa Burcu şi Manuela Carina Micu, pentru săvârşirii infracţiunii prevăzute de art. 55 alin. 1 din Legea nr. 3/2000.

Inculpaţii sunt acuzaţi că au întocmit în fals mai multe documente ale birourilor electorale, că au înscris pe listă ce atestă prezenţa la urne a mai multor persoane de mai multe ori sau a unor persoane care nu au formulat cerere în acest sens, faptă urmată de introducerea în urnă a unui număr de buletine de vot egal cu cel al persoanelor înscrise, validând, astfel, prezenţa persoanelor menţionate în fals.