Începând cu această săptămână, toate spitalele trebuie să aplice un ordin care reglementează printre altele programul de vizite al rudelor care au bolnavi internaţi. Potrivit noilor norme, părinţii, copiii, surorile şi fraţii pacienţilor pot intra în spital de luni până vineri între orele 16.00 şi 20.00, iar sâmbăta şi duminica între 10.00 şi 18.00.

Profesorul Emanoil Ceauşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale ”Victor Babeş” din Bucureşti, nu vede niciun impediment în relaxarea orelor de vizită. ”Regulamentul intern a fost modificat încât să se supună ordinului”, ne-a spus Ceauşu, al cărui spital nu mai aparţine de Ministerul Sănătății, ci de autorităţile locale.

Nu aceeași părere o au și medicii din județul Constanța care se opun pentru că acolo se percepea o taxă de 5 lei pentru botoşei de plastic.

Ordinul prevede şi posibilitatea concedierii paznicilor care sunt prinşi luând şpagă.

Patru ore pe zi în cursul săptămânii li se permite rudelor să viziteze pacienţii, faţă de două ore acum, iar în weekend, programul de vizite va fi de 8 ore.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Araft, spune că ordinul în cauză este un pas înainte faţă de ceea ce era până acum: ”Spitalele nu sunt închisori. Prin acest ordin facem o deschidere aproape totală către bolnavi şi familiile lor. Mergem către normalitate.”

Secretarul de stat, Raed Arafat, a adăugat că medicii trebuie să înţeleagă că este necesară colaborarea cu familia bolnavilor. Acesta a afirmat că spitalele sunt obligate să respecte reglementarea dată de Ministerul Sănătăţii. În caz contrar ele vor fi sancţionate cu amendă şi cu alte măsuri administrative.