Uniunea Europeană dorește să sprijine democrația în Egipt cu 5 miliarde de euro. Anunțul a fost făcut duminică, 13 ianuarie 2012, de către preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy,  în cursul vizitei sale la Cairo. Atât Uniunea Europeană, cât şi o serie de instituţii financiare au oferit Egiptului peste 5 miliarde de euro pentru a-i sprijini tranziţia spre democraţie.

„Uniunea Europeană şi instituţiile financiare asociate au oferit o sumă de peste 5 miliarde de euro, sau peste 6,5 miliarde de dolari, în granturi, împrumuturi concesionale şi credite pentru perioada 2012-2013 în vederea sprijinirii tranziţiei Egiptului spre democraţie”, a declarat Herman van Rompuy.

În același timp, autorităţile de la Cairo negociază cu Fondului Monetar Internaţional acordarea unui împrumut de 4,8 miliarde de dolari, considerat crucial în condiţiile în care Egiptul se confruntă cu o creştere a deficitului bugetar şi cu o diminuare a rezervelor valutare. Autorităţile de la Cairo speră că un împrumut de la FMI va atrage noi investiţii străine.

În ultimii doi ani, după căderea regimului lui Hosni Mubarak, economia egipteană a avut de suferit. Anul trecut, Banca Centrală a Egiptului, în încercarea de a stabiliza moneda naţională, a introdus un nou sistem valutar care s-a depreciat cu 5% în ultimele două săptămâni.