Ministrul de externe al Ucrainei, Leonid Kojara, a declarat luni că orientarea Kievului spre comunitatea europeană nu înseamnă o separare de Moscova. ”Dorinţa Ucrainei de a-şi consolida legăturile cu Europa nu înseamnă ruperea sa de Rusia”, a subliniat ministrul, într-un discurs susţinut la Universitatea Naţională din Cernăuţi.

”Orientarea Ucrainei spre normele europene în viaţa publică nu înseamnă în niciun caz o rupere geopolitică, economică sau culturală de prietenii noştri, inclusiv de Federaţia Rusă”, a mai menţionat Kojara.

Discursul acestuia a fost urmat de cel al ministrului rus de externe Serghei Lavrov, care a afirmat că Moscova priveşte dezvoltarea integrării în spaţiul eurasiatic ca pe o contribuţie concretă a Federaţiei Ruse la crearea unui spaţiu economic şi uman comun de la Atlantic la Pacific.

”Procesele de integrare pe continent – atât în Uniunea Europeană, cât şi în cadrul formatelor din Eurasia – evoluează după aceleaşi reguli, astfel încât se impune o apropiere a lor şi nu o disjuncţie artificială”, a menţionat Lavrov, vorbind în faţa studenţilor de la Universitatea din Cernăuţi.

În zilele de 13 şi 14 ianuarie, la Cernăuţi se desfăşoară cea de-a şaptea reuniune a Subcomisiei de cooperare ruso-ucraineană, pe agendă figurând rezolvarea conflictului din Transnistria, în contextul în care Ucraina a preluat de la 1 ianuarie preşedinţia anuală a OSCE, precum şi eventuala participare a Ucrainei la Uniunea Vamală dintre Rusia, Belarus şi Kazahstan.