Premierul Victor Ponta a transmis Guvernului de la Ankara că Turcia poate conta pe România ca partener şi „aliat militar”, având în vedere problemele înregistrate la frontiera estică, în contextul în care între Turcia şi Siria există tensiuni la frontieră.

Într-un discurs susţinut luni seara la festivităţile de celebrare a Zilei Naţionale a Turciei, premierul a arătat că Turcia este cel mai important partener comercial al României în afara Uniunii Europene.

În acest context, el a ţinut să transmită ambasadorului turc şi un mesaj politic.

„Cred că, împreună, combătând toate obstacolele, vom reuşi să îmbunătăţim această relaţie economică şi comercială, bazându-ne pe excelenta relaţie politică. Vorbind de politică, domnule ambasador, vă rog să transmiteţi încă o dată Guvernului turc că, în aceste vremuri dificile pentru dumneavoastră la frontiera estică, poate conta pe România, ca partener, aliat militar, prieten, puteţi să vă bazaţi întotdeauna pe noi, în aceste vremuri, dar şi în viitor”, a spus Ponta.

Turcia susţine rebelii care luptă împotriva regimului de la Damasc din martie 2011 şi găzduieşte pe teritoriul său peste 100.000 de refugiaţi sirieni.

Tensiunile au crescut între cele două ţări care anterior aveau relaţii bune, după tirurile siriene de la frontieră, soldate cu moartea a cinci civili turci, la începutul lunii octombrie.