Potrivit unui studiu realizat de o echipă de medici britanici, copiii dependenţi de televizor şi de calculator se expun unui risc major, fiind mai predispuşi obezităţii la maturitate.
Potrivit versiunii online a publicaţiei ”The Telegraph”, copiii care petrec mult timp în faţa televizorului ori a calculatorului riscă să devină obezi mai târziu în viaţă, ceea ce le-ar provoca şi alte probleme de sănătate.
Centrul Mondial de Cercetare a Cancerului le-a solicitat părinţilor să reducă timpul pe care cei mici îl petrec în faţa televizorului ori a calculatorului la mai puţin de două ore pe zi. De asemenea, experţii au declarat că aceşti copii ar trebui să aibă mai multe activităţi în aer liber. ”Oamenii presupun adesea că un comportament sedentar este echivalentul lipsei de mişcare”, a spus Kate Mendoza, preşedintele departamentului de comunicare al centrului.
Potrivit unui raport din 2008 al Consiliului Naţional al Audiovizualului, copiii români petrec în medie 137 de minute uitându-se la televizor şi/sau 103 minute în faţa calculatorului. O statistică a Institutului de Endocrinologie ”C.I. Parhon” arată că România se află pe locul al treilea în Europa, în privinţa procentului de persoane supraponderale, iar 40% dintre copiii din ţara noastră sunt obezi.
Medicii recomandă ca timpul petrecut în faţa televizorului şi/sau a calculatorului să nu depăşească două ore.