Comunitatea Armână din România sărbătoreşte la Constanţa cea de a IX-a ediţie a manifestării Zilele Culturii Armâne. Ca în fiecare an, manifestarea are loc în Dobrogea, regiune în care se află cei mai mulţi armâni din România.

Evenimentul se desfăşoară în perioada 3 – 4 noiembrie, având ca scop principal conservarea şi promovarea limbii, a culturii şi a tradiţiilor armâne. Ca în fiecare an, manifestarea are loc în Dobrogea, regiune în care se află cei mai mulţi armâni din România.

Manifestarea începe sâmbătă, 3 noiembrie, ora 10.00, la Biblioteca Judeţeanã cu o expoziţie de artă plastică organizată de Mariana Constantinescu Bileca şi invitaţii săi.

Tot sâmbătă, în acelaşi cadru instituţional, începând cu ora 11.00, se va desfãşura simpozionul: „Armânii: Identitate, Cultură, Alteritate“. Manifestarea culturalã va continua cu două prezentãri de carte: cea a profesorului universitar Enache Tuşa şi a lui George Vrană.

Zilele Culturii Armâne includ, tot sâmbătă, 3 noiembrie, ora 18.30, la Teatrul Elpis o piesã de teatru în limba armâneascã: „Conu Leonida faţă cu reacţiunea“, de I.L. Caragiale, în regia lui Toma Enache.

Acest eveniment, care a devenit o tradiţie specific armânească, se va încheia duminică, 4 noiembrie,  ora 9.00, la Biserica Sfântul Nicolae, cu susţinerea Slujbei Sfintei Liturghii în limba armânã.

„Limba şi cultura armână se află în pericol, procesul de asimilare a armânilor fiind foarte accelerat în toate ţările în care trăiesc. Pentru a păstra şi conserva limba, tradiţiile şi cultura armânilor este absolut necesar să fie puse în aplicare prevederile recomandării 1333 din 1997 adoptata de adunarea parlamentară a Consiliului Europei. Elementele specifice armânilor trebuie protejate şi cu implicarea directă şi nemijlocită a statului român în contextul integrării României în Uniunea Europeană“, au declarat reprezentanţi ai Comunităţii Armâne din România (Fara  Armânească  Dit  România).