Senatorul liberal Călin Popescu-Tăriceanu susţine că ultimele evoluţii din PNL sunt „nefireşti şi absurde” şi că „miza pare să fie controlul intern asupra tuturor deciziilor”.

„Miza pare să fie mai degrabă dorinţa unui control intern asupra tuturor deciziilor şi un comportament care pare să fie derivat din ideea că cine nu este cu noi este împotriva noastră şi ca atare trebuie îndepărtat, trebuie eliminat. Mi se pare nefiresc, mi se pare absurd până la urmă şi cu totul şi cu totul în afara modului în care s-a făcut politică în PNL. PNL este un partid de dezbateri libere, de confruntări de idei şi de proiecte. Întotdeauna m-am bucurat că nu există unanimităţi ca în partidele, poate, de sorginte comunistă. Iată că la PNL se doreşte acum, probabil, tot aşa, să existe nu majorităţi, ci unanimităţi şi lucrul acesta mi se pare regretabil”, a afirmat miercuri fostul preşedinte al PNL.

În opinia fostului preşedinte al PNL, „în mod normal, congresul unui partid trebuie să stabilească nişte linii directoare politice”.

„Nu a existat până în momentul de faţă nici un fel de dezbatere internă pe subiectele majore, care ar trebui să fie cele de relaţie a partidului cu cetăţenii. Cu alte cuvinte, trebuie să abordăm o agendă politică ce se referă la agenda cetăţeanului şi căreia trebuie să-i dăm nişte răspunsuri. Până în momentul de faţă, nimic din ceea ce ar fi trebuit să fie nu a avut loc, adică o dezbatere internă în partid prealabilă congresului, care, sigur, ar fi chemat să adopte o serie de documente politice”, a precizat Tăriceanu.

Tăriceanu le-a adresat şi liderilor PNL un apel la reflecţie.

„Îmi permit să fac un apel la actuala conducere să reflecteze serios în privinţa modificărilor pe care se pare că intenţionează să le facă şi care nu vor face Partidul Naţional Liberal mai atractiv, mai democratic, ci din contră”, a apreciat el.