Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a decis asupra consacrării summitului european prevăzut pentru 7 şi 8 februarie bugetului 2014-2020 al UE şi este convins că va putea încheia un ”bun acord”, a declarat o sursă europeană.

Van Rompuy l-a primit miercuri pe şeful guvernului finlandez, Jyrki Katainen, care este în relaţii tensionate cu premierul britanic, David Cameron, în contextul în care acesta din urmă a cerut tăieri bugetare semnificative în propunerile Comisiei Europene.

Van Rompuy nu a plănuit deschiderea negocierilor cu noile propuneri. ”Punctul de plecare va fi propunerea discutată în cadrul summitului consacrat bugetului UE în noiembrie, însă Herman Van Rompuy va ţine cont de rezultatele consultărilor pentru a le îmbunătăţi şi completa”, a precizat aceeaşi sursă.

În ultima propunere, acesta a redus cu 75 de miliarde cererile Comisiei Europene, pentru un buget de 973 de miliarde de euro, echivalentul a 1.01% din PIB-ul european.

Preşedintele Consiliului European a redistribuit finanţarea pentru anumite sectoare pentru a o realoca agriculturii şi fondurilor de coeziune destinate regiunilor cele mai sărace.