Preşedintele american Barack Obama analizează posibilitatea de a nu mai lăsa niciun soldat american în Afganistan după 2014, când este prevăzută retragerea din această ţară, a anunţat marţi un oficial american de rang înalt, în timp ce preşedintele afgan se află în vizită în SUA.

Scenariul potrivit căruia toţi militarii americani vor pleca în 2014 „ar putea fi o ipoteză pe care o analizăm”, a afirmat consilierul adjunct pentru securitate internă al lui Obama, Ben Rhodes, întrebat dacă preşedintele are în vedere această opţiune.

Barack Obama are ca obiectiv ca noua armată afgană să aibă capacitatea şi mijloacele de a se apăra singură şi de a se asigura că Al-Qaida nu revine în ţară.

NATO numără în prezent 100.000 de militari în Afganistan, dintre care două treimi sunt americani.

Prezenţa americană în Afganistan după 2014 va face obiectul unui acord între cele două ţări, care va fi discutat de cei doi preşedinţi în cadrul întâlnirii lor de vineri de la Casa Albă.

Forţele americane şi internaţionale intenţionează să îşi încheie misiunea de luptă în Afganistan în acest an, urmând ca apoi să formeze militari afgani până la sfârşitul lui 2014.