Miniştrii europeni ai agriculturii au reuşit să ajungă, marţi seara, la un acord asupra reformei Politicii Agricole Comune (PAC), dar ambiţiile iniţiale în direcţia unei agriculturi mai ecologice şi mai echitabile nu s-au concretizat decât într-o mică măsură, relatează AFP.
Acordul a fost adoptat de 25 dintre statele UE, excepţie făcând Slovenia şi Slovacia. Dar înţelegerea reflectă numai poziţia Consiliului de miniştrii ai UE şi problema va trebui discutată de Comisie cu Parlamentul European, care a aprobat la rândul său propriul proiect de reformă pe data de 13 martie. Irlanda, care asigură preşedinţia semestrială a UE, speră să obţină un compromis până în luna iunie a acestui an, pentru ca aplicarea reformei PAC să înceapă în anul 2015.

La capătul a două zile de negocieri, miniştrii europeni ai agriculturii au convenit ca 30% din ajutoarele directe oferite agricultorilor să fie condiţionate de respectarea unor măsuri ecologice.

Reprezentanţii statelor UE nu au dat curs solicitării Comisiei, care dorea o reechilibrare a ajutoarelor pentru agricultori printr-o plată uniformă la hectar începând cu anul 2019 (principiul „convergenţei interne”). În prezent, circa 80% din ajutoare sunt alocate marilor exploataţii. Având puncte de vedere divergente, ei au stabilit în final ca ajutoarele să fie corelate cu anumite producţii pentru a susţine unele sectoare în dificultate, cum este cazul creşterii bovinelor de lapte şi producţia de fructe şi legume. Germania s-a opus acestei măsuri, în schimb Franţa, principala beneficiară a PAC, a susţinut-o.

Bugetul alocat PAC pentru următorii şapte ani (2014-2020) a fost diminuat cu 12%, ajungând la 373,2 miliarde de euro, dar agricultura rămâne principalul capitol de cheltuieli al UE, cu 38% din bugetul total.

Sursa: Agerpres.