Cetăţenii români care călătoresc în străinătate în ţări cu riscuri pentru securitatea sau siguranţa lor fizică ar putea fi alertaţi prin SMS privind riscurile la care se expun, cu ajutorul unui serviciu lansat, luni, la MAE, în prezenţa premierului Victor Ponta.

Serviciul a fost realizat prin cooperarea MAE cu firmele de telefonie mobilă Cosmote, Orange, RCS&RDS şi Vodafone. Cetăţenii români care călătoresc într-o astfel de zonă şi deţin un telefon mobil cu roaming la una dintre cele patru companii vor primi de la intrarea pe teritoriul ţării respective, pe lângă obişnuitul mesaj de bun-venit în limba maternă şi un SMS privind situaţia de risc şi informaţii privind datele de contact ale celei mai apropiate misiuni diplomatice a României şi ale MAE.

Ministrul Corlăţean a precizat că serviciul va funcţiona în ţări cu risc de conflict armat din Orientul Mijlociu, cum ar fi Siria, dar şi în ţări cu fenomene meteorologice şi naturale periculoase, cum a fost Islanda în timpul erupţiei vulcanului din urmă cu câţiva ani.

Potrivit lui Corlăţean, costurile serviciului sunt foarte reduse, datorită parteneriatului cu operatorii de telefonie mobilă, iar abonamentul lunar pe care îl va plăti MAE nu va depăşi câteva sute de euro pe lună.