Artileria turcă a ripostat vineri după ce un obuz de mortier lansat din Siria a căzut pe teritoriul turc, fără sa facă victime sau pagube, a anunţat agenţia de presă Anatolia. Este necunoscut faptul dacă obuzul a fost tras de către rebeli sau armata siriană. Proiectilul a căzut într-o zonă împădurită din localitatea Yayladag (provincia Hatay, sud-est), situată la frontiera turco-siriană, precizează agenţia. Forţele turce au ripostat imediat, adaugă agenţia.

După ce cinci civili turci au murit, în octombrie, ucişi de un obuz lansat de pe teritoriul sirian, Turcia ripostează în mod sistematic la orice proiectil care cade pe teritoriul său. Luni, 14 persoane au fost ucise într-un atentat cu maşină-capcană la un post de frontieră între Turcia şi Siria.

Turcia, care îi sprijină pe rebelii sirieni împotriva Damascului, a întrerupt relaţiile cu regimul preşedintelui Bashar al-Assad, căruia îi cere să plece de la putere, şi găzduieşte pe teritoriul său aproape 200.000 de refugiaţi sirieni.
Statele Unite, Germania şi Olanda au mobilizat luna trecută pe teritoriul turc, în cadrul unei misiuni NATO, rachete sol-aer de tip Patriot destinate să protejeze Turcia de un eventual atac sirian.