Șase nave ale gărzii de coastă taiwaneze însoțite de zeci de ambarcațiuni de pescuit au intrat marți în apele teritoriale japoneze din largul insulelor revendicate de Taiwan și de China.
Conform unui responsabil al pazei de coastă japoneze, navele de pescuit arborau drapele și banderole, dintre care una proclama: „Jurăm să apărăm Diaoyutai”, numele taiwanez al insulelor.
Aceste nave fac parte dintr-o flotă de aproximativ 50 de nave de pescuit însoțite de 12 nave ale pazei de coastă care a părăsit insula Taiwan luni cu scopul de a afirma suveranitatea taiwaneza asupra arhipelagului Senkaku, numit Diaoyutai de taiwanezi. Când au ajuns în apropierea apelor teritoriale japoneze, paza de coastă niponă a prevenit navele taiwaneze să nu meargă mai departe.
Patru nave de supraveghere maritimă și o navă de administrație a pescadoarelor chineze navigau în apropiere la ora locală 07:00 (01:00, oră României), a precizat paza de coastă japoneză. Pe lângă valoarea lor strategică incontestabilă. aceste insule ar putea adăposti hidrocarburi în adâncul mării.

Tensiunea a crescut brusc la începutul lui septembrie, după ce guvernul japonez a cumpărat trei dintre insule de la proprietarul privat nipon. Beijingul a decis imediat că trimită nave către micul arhipelag, în timp ce a demarat o săptămână de manifestații antijaponeze, uneori violențe, pe întreg teritoriul Chinei. Aceste manifestații au adunat zeci de mii de persoane în zeci de orașe, printre care și Beijing, până la jumătatea lunii septembrie costrangand marile grupuri japoneze, mai ales cele de automobile, să își oprească temporar producția total sau parțial la începutul săptămânii trecute.

China a decis duminică să „amâne” o ceremonie care trebuia să marcheze 40 de ani de la normalizarea relațiilor între China și Japonia, prevăzută inițial pentru 27 septembrie. Într-o încercare de a reduce tensiunile, Japonia l-a trimis luni la Beijing pe ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Chikao Kawai.