Astronomii englezi şi germani au descoperit o nouă planetă care orbitează în jurul unei stele apropiate, la o distanţă potrivită pentru a avea o climă asemănătoare celei de pe Terra şi pentru a putea să întreţină viaţa.

Savanţii au descoperit, de fapt, trei noi planete în jurul unei stele aflate la 44 de ani-lumină de Terra, însă doar una dintre ele se află în aşa-zisa Goldilocks Zone, o zonă din jurul unei stele unde temperaturile nu sunt nici prea ridicate, nici prea scăzute, pentru ca apa să poată exista în stare lichidă.

Noua planetă are o masă de cel puţin şapte ori mai mare decât Terra, însă se află cam la aceeaşi distanţă de soarele ei ca şi Pământul de Soare, ceea ce înseamnă că primeşte o cantitate similară de energie solară ca planeta noastră.

Peste 800 de planete au fost descoperite în afara sistemului nostru solar, după detectarea primei exoplanete, la începutul anilor 1990, însă foarte puţine dintre ele se află într-o zonă locuibilă.

Planeta, denumită HD 40307g, face parte dintr-un sistem solar despre care s-a crezut iniţial că avea doar trei planete, toate pe orbite prea apropiate de steaua lor pentru ca apa să existe pe ele în stare lichidă.