Proiectul de lege privind despăgubirea foştilor proprietari de imobile naţionalizate va fi transmis şi Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), pentru un punct de vedere, primele mesaje primit în mod informal din partea Curţii fiind extrem de pozitive, a declarat premierul Victor Ponta.
„Îl vom trimite şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a avea, dacă este posibil, un punct de vedere. Primele mesaje pe care le-am primit de acolo în mod informal sunt extrem de pozitive în acest sens”, a spus Ponta, în şedinţa de guvern.
Premierul a arătat că prin discuţii cu CEDO se va asigura că soluţia Guvernului nu va genera în continuare un număr important de dosare pe rolul acestei instanţe.
Guvernul intenţionează ca angajarea răspunderii pentru proiectul de lege privind despăgubirea foştilor proprietari de imobile naţionalizate să aibă loc la 26 martie, nu la 19 martie cum se intenţiona iniţial.
Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, că proiectul privind despăgubirile va fi conturat pe 3 principii, referitoare la faptul că restituirile în bani se vor face pe 7 ani, clădirile retrocedate îşi vor păstra 20 de ani destinaţia actuală, iar drepturile litigioase vor fi impozitate cu 85%.
Ponta a spus că primul principiu prevede că se restituie în natură tot ceea ce se mai poate restitui în natură pe acea procedură în care timp de doi ani se fac restituirile în natură, iar în al treilea an se fac restituiri în echivalent pentru terenuri de la ADS sau din alte zone de unde mai pot fi găsite.
El a precizat că al doilea principiu se referă la faptul că toate clădirile care vor fi retrocedate în natură, dar care în acest moment sunt folosite ca şcoli, spitale sau instituţii de cultură să fie retrocedate cu obligaţia ca o perioadă de timp, respetiv 20 de ani, să îşi păstreze destinaţia.Ponta a spus că al treilea principiu are în vedere impozitarea drepturilor litigioase.