Gândul la facturile astronomice de la încălzire la iarnă le dă fiori reci constănţenilor. Una din variantele de a scădea costul încălzirii apartamentelor este reabilitarea termică. Ea presupune nu doar anveloparea pereţilor exteriori, ci şi refacerea şi modernizarea instalaţiilor.
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului îi invită pe români să-şi reabiliteze termic blocurile pe banii statului şi ai autorităţilor locale. Atât primăriile, cât şi asociaţiile de proprietari se pot înscrie pentru a primi finanţare în vederea reabilitării termice a clădirilor.
Guvernul, prin minister, se angajează să suporte 50 la sută din cheltuieli, autorităţile locale 30 la sută, iar proprietarilor le mai rămân de plătit doar 20 de procente. Condiţia este ca lucrările să se facă prin firme specializate, cu toate cheltuielile la vedere, iar la final să se emită un certificat energetic.
În primul rând sunt vizate blocurile construite între anii 1950 şi 1990. Acestea prezintă un nivel scăzut de izolare, ceea ce înseamnă facturi mai mari pentru încălzire. Pe perioada iernii, mare parte din căldura unui apartament se pierde din cauza gradului redus de izolare termică, deşi locatarii o plătesc. Practic, conform studiilor MDRT, un apartament cu două camere dintr-un bloc din România consumă de două ori mai multă energie termică decât un apartament din alte ţări europene. Specialiştii susţin că reabilitarea termică a blocului în care locuiţi poate reduce factura de întreţinere pe perioada iernii cu până la 40 la sută.
Pentru mai multe detalii click aici.