Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a declarat că dacă Budapesta continuă „manifestările ostile” la adresa României grupul parlamentar de prietenie România-Ungaria trebuie desfiinţat, iar relaţiile parlamentare între cele două ţări, îngheţate.

„Trebuie să ne păstrăm calmul, asta neînsemnând că trebuie să tolerăm astfel de manifestări ostile României şi poporului român, fie că vin din ţară, de exemplu Laszlo Tokes, fie că vin de la Budapesta. Trebuie să avem o atitudine fermă. Sigur, trebuie să ţinem cont că sunt alegeri şi partidele au nevoie de acest discurs ultranaţionalist, care din păcate, la Budapesta este mult-mult prea des şi mult prea puternic folosit”, a arătat el.

Totuşi, dacă ostilităţile ungare continuă, Parlamentul României trebuie să reacţioneze. „Din punctul meu de vedere, va trebui ca Parlamentul României să se adreseze Parlamentului maghiar şi să spună că la cea mai mică dovadă de ostilitate faţă de România şi de români, vom lua şi noi măsurile care se impun. Prima măsură care trebuie luată este desfiinţarea grupului de prietenie cu Ungaria. A doua măsură, îngheţarea tuturor relaţiilor parlamentare între cele două ţări. Sigur că aceste măsuri trebuie discutate, trebuie agreate, trebuie conjugate cu ceea ce face Ministerul Afacerilor Externe. Însă ca parlamentar, vă spun că în situaţia în care Parlamentul maghiar nu revine la atitudini corecte, europene, care să nu jignească poporul român şi România, prima chestiune, îngheţarea tuturor relaţiilor şi desfiinţarea comisiei de prietenie cu Ungaria. Avem cu o sută de ţări comisii de prietenie, n-o să avem cu Ungaria. Sper că vor înţelege cei de la Budapesta mesajul Parlamentului României, că altceva nu avem ce face”, a explicat el.