Autorităţile locale din Capitală au adoptat măsuri pentru protecţia persoanelor fără adăpost în aceste zile extrem de geroase.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 3 a dispus pentru aceste zile geroase o serie de măsuri menite să identifice persoanele care locuiesc în spaţii fără încălzire curentă, se arată într-un comunicat de presă.

Prin Dispeceratul Primăriei Sectorului 3 – 021.9854, direcţia socială va prelua cazurile aflate în această situaţie, oferind adăpost în cele trei centre aflate în subordinea instituţiei. Acestea sunt: Centrul de urgenţă pentru persoane fără adăpost din bd. 1 Decembrie 1918 nr. 9J, Adăpostul de zi şi noapte pentru copiii străzii ‘Casa Noastră’ str. Rotundă nr. 2 şi Centrul de primire de urgenţă pentru copiii străzii situat pe str. Marin Pazon nr. 2B.

În cadrul celor trei centre se asigură găzduire, îngrijire, asistenţă medicală primară, iar în funcţie de caz, haine de schimb pentru persoanele a căror îmbrăcăminte nu mai poate fi folosită din cauza uzurii. Aceste măsuri au ca scop prevenirea şi reducerea efectelor negative pe care temperaturile scăzute le pot avea asupra populaţiei Sectorului 3.

În sectorul 1, agenţii comunitari vor patrula în această perioadă pe străzi pentru a identifica persoanele fără adăpost care pot fi afectate de temperaturile scăzute.

Persoanele adulte sunt transportate la Complexul de Servicii Sociale Odăi (Şos. Odăi nr. 3-5), copiii sunt duşi la Centrul de Plasament Pinocchio (Bd. Luptătorilor nr. 40), iar mamele cu copii sunt găzduite în centrele maternale ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 1. În centrele sociale ale sectorului 1 sunt găzduite, în prezent, 27 de persoane fără adăpost.

Aici persoanele beneficiază de hrană, igienă personală, precum şi de îngrijire medicală de specialitate.

Primăria sectorului 2 are pregătit pentru cei fără adăpost un centru situat pe şos. Pantelimon, unde oamenii vor primi mâncare caldă şi consultaţii medicale asigurate de personalul de specialitate al administraţiei locale. Adăpostul are o capacitate de 54 de locuri – 24 pentru femei şi 30 pentru bărbaţi – dormitoare, săli de baie şi cabinet medical.

Primarul Cristian Popescu – Piedone a dispus găzduirea de urgenţă a celor fără adăpost în Centrul Medico-Social din Şoseaua Berceni. Pe lângă un loc călduros, ei beneficiază de o masă caldă şi îngrijire medicală de specialitate. Prin DGASPC Sector 4, o echipă mobilă verifică permanent dacă pe străzi mai sunt oameni fără adăpost. Vârstnicii singuri, nedeplasabili, izolaţi în locuinţe pe fondul vremii nefavorabile, pot apela 037.275.63.13 şi 037.275.63.14, pentru a primi sprjinul specialiştilor echipei mobile.

În sectorul 6 sunt disponibile 36 de locuri, 16 dintre acestea sunt în adăpostul de noapte din str. Inspiraţiei, nr . 4, iar 20 în Centrul de Servicii Sociale ”Sfântul Nectarie”, situat în Bulevardul Uverturii, nr. 81. Primăria a organizat echipe de intervenţii care monitorizează permanent, inclusiv pe timpul nopţii, întregul perimetru de competenţă teritorială, respectivele echipe având la dispoziţie mijloace de transport şi capacitatea de a interveni imediat, în orice zonă a sectorului. Persoanele depistate fără adăpost şi cazate în centrele de primire au asigurate hrană caldă şi ceai.