Presa oficială chineză a evocat miercuri, pentru prima dată, o posibilă „ruptură” în relaţiile dintre Beijing şi aliatul său nord-coreean, prezentată sub forma unui ultim avertisment înaintea unui test nuclear considerat iminent.

Beijingul şi Phenianul „ar trebui să împărtăşească aceleaşi preocupări cu privire la o posibilă ruptură a relaţiilor, de pe urma căreia Phenianul nu va obţine niciun avantaj”, se arată într-un editorial publicat în Global Times, un ziar din cadrul grupului Cotidianul Poporului, organul de presă al Partidului Comunist Chinez (PCC).

„În cazul în care Coreea de Nord nu se va abţine să efectueze un al treilea test nuclear, în pofida unor eforturilor de a o descuraja, ea va trebui să plătească un preţ ridicat. Ajutorul pe care îl primeşte de la China va trebui să fie redus”, subliniază cotidianul, ale cărui editoriale reflectă viziunea unei părţi sau întregii conduceri chineze.

Beijingul doreşte „menţinerea prieteniei chinezo-nord-coreene, dar Phenianul trebuie să facă la fel”, scrie ziarul, care avertizează că „Phenianul nu trebuie să amăgească în privinţa Chinei”, care „nu va pune relaţiile cu Phenianul deasupra intereselor sale strategice”.