Sistemul de impozitare diferenţiată, inclusă în programul de guvernare al USL, ar putea să nu fie introdus începând cu anul viitor, priorităţile urmând să fie stabilite în raport cu resursele bugetare, a declarat, joi seara, premierul Victor Ponta.

El a arătat că majoritatea angajaţilor vor fi impozitaţi tot cu 16%, deoarece o scădere pentru toţi a cotei de impozitare ar genera o lipsă de încasări de 11 miliarde lei.

„Ideea noastră a fost de a identifica acele categorii cele mai defavorizate, pensionari cu pensii foarte mici, angajaţi cu salariul minim pe economie, care să se încadreze pentru o perioadă limitată într-o treaptă inferioară, 8-12%, având însă tot timpul stimulentul de a obţine un venit mai mare şi de a trece implicit la 16%. Nu am spus foarte clar 2013, pentru că vreau atunci când prezint bugetul să arăt ce pot şi ce nu pot să fac. Este posibil să nu fie în 2013, de aceea nici nu am spus 1 ianuarie 2013. Orizontul este programul 2012-2016, sigur că nu eşti constrâns să faci în prima lună. Nu vreau să spun 1 ianuarie pentru că nu ar fi realist”, a spus Ponta.

Potrivit premierului, această impozitare diferenţiată a fost cel mai greu compromis realizat între PSD şi PNL.

Pentru mai multe detalii click aici.