Reformele pe care Ion I.C. Brătianu le-a înaintat la începutul secolului XX au modernizat România şi au contribuit la alinierea ţării la nivelul societăţilor occidentale, precizează marţi premierul Victor Ponta, pe un site de socializare, marcând împlinirea a 149 de ani de la naşterea fostului prim-ministru.

„Astăzi se împlinesc 149 de ani de la naşterea fostului prim-ministru al României, Ion I.C. Brătianu. Începând cu anul 1895, Ion I.C. Brătianu a fost deputat de Gorj, ministru al Lucrărilor Publice, ministru al Afacerilor Străine, ministru de Interne, ministru de Război şi, nu în ultimul rând, preşedinte al Consiliului de Miniştri. Reformele pe care le-a înaintat la începutul secolului XX au modernizat România şi au contribuit la alinierea ţării la nivelul societăţilor occidentale”, arată Ponta pe pagina sa de Facebook.

Ion I.C. Brătianu, cunoscut şi ca Ionel Brătianu, a făcut parte dintr-o familie care a dat ţării numeroase personalităţi care s-au remarcat în momentele cheie prin care a trecut România în secolele al XIX-lea şi al XX-lea.

Prezenţă politică marcantă în primele trei decenii ale secolului XX şi simbol al Partidului Naţional Liberal, Ion I.C. Brătianu a dominat scena politică din România cu precădere în anii ’20, perioadă pe care istoricii au numit-o „decada brătienistă”.

De numele său se leagă realizarea reformei agrare, în anii care au urmat Primului Război Mondial, dar şi elaborarea Constituţiei din 1923, considerată a fi una dintre cele mai democratice legi fundamentale ale acelor timpuri.

În perioada marii guvernări liberale (1922-1926), cu Ionel Brătianu prim-ministru, statul român a trecut printr-un proces semnificativ de modernizare atât la nivel administrativ, cât şi în alte domenii.

Astfel, a fost introdusă educaţia obligatorie prin legea învăţământului primar care devenea „unitar, obligatoriu şi gratuit”, judecătorii au devenit inamovibili, aşa cum prevedea legea organizării judecătoreşti, şi au fost introduse prin lege, pentru prima dată, zilele de odihnă – duminicile şi sărbătorile legale.